Een reactie plaatsen

De abdij van Orval: “Aurea Vallis”

“Om dit werk binnen te treden, moet je de weg van de stilte van de monniken volgen”

Het bezoek aan de brouwerij en de ruïnes van Orval is een jaarlijks hoogtepunt. Nu de nieuwe brouwzaal voor het eerst aan het publiek getoond werd, was de lange trip naar Villers-devant-Orval in het hart van de prachtige Gaume indrukwekkender dan ooit. Na een blik op de met koper bemantelde ketels, de gistcuves, de hopzakken, de bottelarij, … kan je genieten van het heerlijke Orvalbier, vergezeld van de al even hemelse Orvalkaas. In een geïmproviseerde winkel vind je behalve bier en kaas, ook reclameborden, een spiegel van Orval, speciale glazen … én een paar boeken. Ik heb een zwak voor boeken.

Zo kocht ik dit boek, een uitgave van begin dit jaar. Het geeft je in bondige, serene bewoordingen een inkijk in het monastieke leven binnen de muren van de abdij in al haar facetten, begeleid door talrijke prachtige foto’s. Het is een haast dichterlijke impressie van twee jaar Orval bezoeken door schrijver Joseph Orban en fotograaf Jean-Marie Lecomte.

De brouwerij zelf komt slechts summier aan bod, maar de tekst die het bier Orval beschrijft, is Goddelijk mooi. Dit zijn de eerste zinnen van een poëtische ode aan het Orvalbier: “‘s Middags en ’s avonds wordt het kostbare bier geschonken. Eén enkel glas. Niemand zou hier dronken durven worden. Het is een bier dat vaak slaapt, meerdere keren gewekt wordt en tenslotte geboren wordt in het glas, getooid met een romige schuimkraag”. Wat volgt, is een beschrijving van het productieproces vanuit een heel ander perspectief dan de vaak technische benadering. Naast trappistenbier degusteren en savoureren, is dit een prachtige vorm van ‘Trappistbier Beleven’.

De abdij van Orval

De abdij van Orval

De Abdij van Orval: “Aurea Vallis”
Door Joseph Orban en Jean-Marie Lecomte
Uitgeverij Noires Terres (F) en Weyrich Édition (B)
ISBN: 978-2-87489-021-5
Prijs: € 35,00 en te koop in de museumwinkel van Orval.

Steven Vermeylen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: