Uit Het Nieuwsblad :
Sloop Sint-Sixtusabdij volop aan de gang
Buurtbewoner Jozef Mahieu (75) was vaste metser van de abdij
WESTVLETEREN – Sinds enkele dagen is men volop bezig met de afbraakwerken aan een deel van de Sint-Sixtusabdij. Buurtbewoner Jozef Mahieu (75) volgt die werken met enige pijn in het hart. Hij was immers vanaf 1947 de vaste metser van de abdij. Hij beschouwt het nu een beetje als de afbraak van zijn levenswerk.
Jozef Mahieu: ‘Ik ben geboren op een steenworp van de abdij. Daar volgde ik ook de lagere school. Mijn echtgenote Georgette Desomer en ik wonen trouwens in een huis dat we huren van de broeders. Gedurende 44 jaar werkte ik in de abdij, mijn tweede thuis. Eerst was ik er 20 jaar metser en stenenbewerker. Ik moest er onder meer stenen houwen om aan te brengen rond deuren en ramen, en tegels en pilaren maken. Het moeilijkste waren de gangen, die we bouwden met bogen in een mix van Romaanse en gotische stijl.’
‘Drie jaar zijn we daarmee bezig geweest. Jules Gouwy uit de Cooyaardstraat was mijn collega-metser, mijn oom Leon Vandebilcke en Marcel Gruwez waren onze metselaarsdienders. De werken gebeurden onder toezicht van broeder Jerom. De andere broeders hielpen niet mee.’

Abdij Westvleteren
Momenteel worden de slaapzaal, het noviciaat, het bureau van vader abt en het scriptorium afgebroken. Begin dit jaar werden alle stoffelijke resten van het oude kerkhof ondergebracht in een massagraf. Op de plaats van het oude, is er nu het nieuwe kerkhof.
‘Na twintig jaar als metser te hebben gewerkt, moest ik stoppen omdat ik last kreeg van het cementstof. Daarna heb ik nog meer dan twintig jaar gewerkt als boekhouder van de abdij. Dat hield onder meer de verkoop van landbouwproducten en het wereldvermaarde bier in’, vertelt Jozef Mahieu. De Sint-Sixtusabdij wordt 3.500 vierkante meter groter. In het voorjaar van 2007 stortte een muur in, en een deel van de abdij dreigde in te zakken.
‘We werden gedwongen tot een grondige verbouwing. We kozen deels voor nieuwbouw, en deels voor verbouwing. De gebouwen vertonen hier en daar grote scheuren en verzakkingen, want veel delen van de abdij, gebouwd in 1831, zijn heel oud. Als architect kozen we voor bOb Van Reeth’, zegt abt Manu Van Hecke (57).
Op de benedenverdieping komen onder meer het noviciaat, een gemeenschapsruimte, enkele kantoren en de ziekenafdeling. Op de bovenverdieping komen de kamers voor de broeders. Met het oog op de stabiliteit, wordt het geheel onderkelderd, waardoor ruimte ontstaat voor verschillende werkplaatsen. De oude abdijkerk wordt verbouwd tot refter en bibliotheek. Er wordt niet geraakt aan de brouwerij, waar men de wereldberoemde trappist brouwt. De werken moeten klaar zijn begin 2011. De 26 monniken verblijven zolang in het anders zo populaire gastenkwartier.
Heel die periode kunnen er geen gasten overnachten.