4 reacties

Orval … wat vertelt het etiket ?

Orval minstens 25 jaar oud

Orval minstens 25 jaar oud

Toevallig via een vriend een paar erg oude en nog volle flesjes Orval op de kop getikt. En dan kan ik mijn gezonde nieuwsgierigheid moeilijk onder controle houden en ga ik op speurtocht naar de ouderdom. En aan wie kan ik het beter vragen dan aan Mr. de Harenne, commercieel directeur van de Brasserie d’Orval ?

Dit is zijn antwoord :

Beste Danny,

Sedert 1983 erkent U onze etiketten door wat ik hun « armen » noem. Vroeger waren de etiketten van Orval ruitvormig zonder meer. De “armen” werden in 1982-83 met de aankomst van een nieuwe bottelinginstallatie voorzien om plaats te geven aan verschillende noodzakelijke of verplichte vermeldingen (alcoholgehalte, houdbaarheidsdatum, barcode…). Sinds dat moment kon U een datum lezen : 120590 meende dat het bier “ten minste houdbaar was tot” 12 mei 1990, m.a.w. dat het gebotteld was op 12 mei 1985. Met de nieuwe etiketteringuitrusting van 2002 drukken wij twee data : dag van botteling en “best before day”.
Vroeger bestond er geen mogelijkheid om op de etiketten de dag van het bottelen een stempel te drukken.
Vóór 1983 voorzag zich de brouwerij jaar na jaar met voorgedrukte etiketten, die twee reeksen cijfers droegen : Romeinse cijfers aan de ene kant en Arabische cijfers aan de andere kant. Het labo hield een register bij van het bottelen. In de bottelarij gebruikten zij een etiket per dag en met de hulp van het register, konden zij in het labo na het lezen van een etiket de bottelingdatum terugvinden. Het was niet leesbaar voor degenen die geen toegang hadden tot het register.
Van jaar tot jaar hadden zij de Romeinse cijfers links en de Arabische cijfers rechts en omgekeerd.

Met vriendelijke groeten.

François de Harenne

Orval anno 2008

Orval anno 2008

De 25 jaar oude Orval wordt hier binnenkort aan een nader onderzoek onderworpen door select gezelschap … voor de wetenschap durven we ons nog wel eens opofferen ! Een verslag van deze proeverij zal je hier zeker kunnen lezen !

Foto’s : Danny Van Tricht

Tekst : Mr. de Harenne Brasserie d’Orval

4 reacties op “Orval … wat vertelt het etiket ?

  1. Hoe raak je in dat select groepje?

  2. jawel !

  3. Iets anders: Hoe geraak je nog aan een bak Orval tegen een normale prijs? In Zuid-Oost Vlaanderen variëren de prijzen tussen de 29,5 en de 42 euro zonder leeggoed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: