2009 La Trappe Jubileum jaar (update)

logo_la_trappeWe schrijven het jaar 1884 wanneer broeder Isidorus Laaber binnen de muren van  het klooster Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven een begin maakt met het brouwen van bier. De eerste, geslaagde brouwsels waren van het type Münchener. Een bier dat in die tijd veel bekendheid genoot.
Nu, 125 jaar later wordt de eerste brouwende monnik van de abdij in het Brabantse Berkel-Enschot geëerd door het speciale jubileumbier naar hem te vernoemen: La Trappe Isid’Or. Het etiket krijgt dezelfde vormgeving als de bestaande etiketten maar naast de nieuwe naam zal er, op de plaats waar nu de beginletter van de biersoort staat, een portret van Isidor op prijken.  Het jubileumbier zal een ongefilterd, amberkleurig bier worden met een alcoholpercentage van 7,5%. Bijzonder is, dat het bier gebrouwen wordt met hop uit de eigen hopvelden. Deze hop is tot nu mondjesmaat gebruikt maar dat is erg goed bevallen. Zo goed dat er een uitbreiding van de velden op de rol staat. Het jubileumbier wordt naar verwachting afgevuld in flessen van 30, 33 en 75 cl en op fusten.
Op zaterdag, 4 juli zal broeder Abt het eerste vat aanslaan. Dat weekeinde houdt de brouwerij een open weekend en is iedereen welkom om dit nieuwe, eenmalig gebrouwen bier te proeven. De opbrengst van het bier zal overigens worden besteed aan de bouw van een abdij in Oeganda. Een extra reden om Koningshoeven dat weekeinde te bezoeken en te genieten van Isid’Or.
In dit jubileumjaar zal over de geschiedenis van de bierbrouwerij een nieuw boek verschijnen. Het onderzoek daarvoor is ver gevorderd en volgens planning zal het boek in november worden gepresenteerd.
Het jubileum vraagt uiteraard van zowel de brouwerij als de abdij veel aandacht, maar dat betekent niet, dat er verder weinig gebeurt. In tegendeel. De brouwerij is volop in ontwikkeling en dat blijkt ook uit de productie van de eigen bieren. Deze is in 2008 gestegen naar 36.000 hl waarbij de Quadrupel procentueel gezien opnieuw de grootste stijger was. Ook 2009 kent een goede start ondanks alle commotie rond crisis en het wel of niet mogen roken.
lt04
Op exportgebied blijft het eveneens erg goed gaan. Opmerkelijk is de grote vraag vanuit België. Onze zuiderburen zijn inmiddels het grootste exportland voor de La Trappe bieren en dat zal zeker worden ondersteund door het contract, dat is afgesloten met Delhèze, de Belgische winkelketen, die sinds kort de Quadrupel in het assortiment heeft opgenomen. De Quadrupel zal over enige tijd overigens worden gelagerd op eikenhout. De brouwerij is momenteel bezig hiervoor een ruimte in te richten, die, zodra die in gebruik is genomen, ook onderdeel wordt van de excursie. Mogelijk ondergaan ook de andere bieren een gedaanteverandering. De brouwerij experimenteert op dit moment met een ongefilterde dubbel. De testen zijn vooral gericht op hoe het bier zich over de tijd ontwikkely en wat dat betekent voor de houdbaarheid. Wordt het een succes dan wordt bekeken of ook de andere bieren in fasen ongefilterd op de markt worden gebracht.
Hop uit Tilburg !

Hop uit Tilburg !

Voor de verzamelaars veel nieuws deze keer en dat komt door de vernieuwing van het logo van de brouwerij. Het opschrift “Trappistenbier” onder “La Trappe” zal worden veranderd in “Trappist” en krijgt een groter lettertype. Deze verandering wordt op alle producten doorgevoerdn dus komt er voor iedereen weer iets nieuws om aan de verzameling toe te voegen. Binnenkort zullen in de abdijwinkel nieuwe items te koop zijn zoals een baseball cap, sloven en een fleece vest. Voor de sportievelingen onder ons ook goed nieuws: er komt fietskleding beschikbaar met het logo van de brouwerij.

Met toestemming overgenomen uit BAV journaal 02-2009.
Tekst : Arold Derix
Foto’s : Danny Van Tricht
%d bloggers liken dit: