Met gids en fiets langs hop en bier

pop07_1In  juli en augustus kan je in Poperinge elke woensdag  met begeleiding van een gids een fietstocht (35km) maken door het land van hop en bier. Vertrek  om 9h30 aan de toeristische dienst op de markt in Poperinge.

De tocht start met een bezoek aan een actieve hopboerderij. De hopteelt rond Poperinge heeft jarenlang  voor welstand gezorgd, nu blijven er nog een handvol hopboeren over. En zo verging het ook met veel de brouwerijen in deze streek.

In de Westhoek is het oorlogsverleden ook nooit ver weg, getuige de tientallen oorlogskerkhoven met gesneuvelden uit alle windstreken. Het Lyssenthoek kerkhof maakt best wel indruk. Hier wordt even ingetogen stil gestaan bij de honderden kruisjes die elk hun eigen verhaal te vertellen hebben.

Kerkhof Lyssenthoek

Kerkhof Lyssenthoek

Verder loopt de tocht een heel stuk gelijklopend met de Frans-Belgische grens, hier noemen ze dat de “schreeve”. Het panorama over Frankrijk is adembenemend. In de verte schittert het trappistenkloostervan de Mont des Cats. Abele is een typisch grensdorpje, met een nog steeds intact douanekantoortje nu ingericht als museum.

Trappistenklooster Mont des Cats

Trappistenklooster Mont des Cats

Via de Trappistenweg belanden we in brouwersdorp Watou. Dit dorpje heeft nog steeds 2 actieve brouwerijen. Een bezoek aan de brouwerij St. Bernardus is in het arrangement begrepen. Tot 1992 brouwden ze hier onder licentie van de broeders trappisten van Westvleteren, nu maken ze wereldvermaarde bieren onder de merknaam St. Bernardus.

In “Het Ovenhuis” op het marktplein van watou wacht een heerlijke broodmaaltijd. Een Watou tripel maakt het feest compleet.

De route loopt nu via kronkelende wegeltjes naar de St. Sixtus abdij van Westvleteren. Hier staat een bezoek van het trappistencafe “De Vrede” op het programma en wordt je verwend met een Westvleteren 12°, ooit het beste bier van de wereld!

Sint Sixtus abdij Westvleteren

Sint Sixtus abdij Westvleteren

Een "12" op terras "In de Vrede"

Een "12" op terras "In de Vrede"

Op de terugweg naar Poperinge passeer je opnieuw talrijke hopvelden langs licht glooiende wegen.

Hopmuseum Poperinge

Hopmuseum Poperinge

De markt in Poperinge telt horecazaken genoeg om je dorst hoppig te lessen. Een bezoekje aan het Hopmuseum maakt deze uitstap pas compleet. Laat u inwijden in de geheimen van de hop, ooit het groene goud van deze streek. (gratis inkom ticket inbegrepen)

Een aanrader is zeker ook  Talbot House, een oude Engelse aalmoezenierswoning uit WW1 (inkom niet in arrangement inbegrepen). Dit museum geeft een kijk op het  woelige oorlogsverleden van de stad Poperinge.

Wie de eigen fiets niet meepakt, kan fietsen huren op verschillende adresjes in de stad.

Het arrangement “Met  de fiets langs hop en bier” omvat de gids, pechverhelping, toegangsgelden, aandenken,belegde boterham in “Het Ovenhuis” Watou, Trappist 12° in Westvleteren.

Reserveren is verplicht via de Toeristische Dienst in Poperinge (057/346676)

Toerisme Poperinge : http://www.poperinge.be

Brouwerij St. Bernardus : http://www.sintbernardus.be/

“In de Vrede” : http://www.indevrede.be/

St. Sixtus abdij : http://www.sintsixtus.be

Hopmuseum Poperinge : http://www.hopmuseum.be/

Talbot House Poperinge : http://www.talbothouse.be/

Fietsverhuur Poperinge : fietsverhuur@telenet.be

Tekst en foto’s : Danny van Tricht

%d bloggers liken dit: