Au Bon Vieux Temps

Au Bon Vieux Temps

Brussel is een prachtige stad om cultuur op te snuiven, om te winkelen of gewoon om door de straatjes te flaneren. Een trappist is nooit ver weg in één van de talrijke café’s.  Zo herbergen de gangetjes van de Brusselse Grasmarktstraat een paar prachtige cafés. A L’Imaige Nostre-Dame -volks en getekend door de tijd- moet je absoluut eens bezoeken, maar vandaag koos ik voor het wat comfortabelere Au Bon Vieux Temps in de Sint-Niklaasgang of de Impasse Saint-Nicolas.

Vieux Temps 01

Vieux Temps 02Het gebouw dateert van 1695, was oorspronkelijk een nonnenkloostertje en werd een ruime eeuw geleden tot herberg omgedoopt.  Het interieur valt meteen op door de donkerhouten massief ogende lambrizeringen met vergulde inscripties, de oude stoof en de ronduit schitterende glas-in-loodramen.  Volgens bronnen werd dit huidige interieur pas in de jaren ‘50 naar antiek voorbeeld ingericht.

Au Bon Vieuw Temps is bovendien een gezellig rustpunt binnen de drukte van de stad en een uitgelezen adres voor een goed glas trappist.  Orval, Rochefort, Chimay en Westmalle prijken er op de kaart. De prijs blijft naar de normen van het Toeristische Brussel zeker binnen de perken.  Ook Westvleteren 8° en 12° zijn occasioneel verkrijgbaar al dien je daarvoor wel € 10,00 neer te tellen.  Zelf kies ik voor de Westmalle Dubbel van het vat (€ 3,50).  Je vindt de ‘Dubbel’ wel meer van het vat, maar Au Bon Vieux Temps was één van de eersten die het aanbood.  De Westmalle, donkerbruin met rode gloed onder een wat vuilbeige schuim, is moutig met wat karamel en licht gebrande toetsen.  Ruwer en minder fruitig in de smaak dan de versie op fles, maar hoppiger en frisser in de nasmaak.

Vieux Temps 03

Vieux Temps 04

Au Bon Vieux Temps
Sint-Niklaasgang 4
1000 Brussel
Tel 02 217 26 26

Openingsuren
maandag tot vrijdag: 11:00 tot 00:30 uur

zaterdag en zondag: 11:00 tot 02:00

Tekst & foto’s : Steven Vermeylen (Hier stroomt het Bier)

Advertentie
%d bloggers liken dit: