1 reactie

Isid’or viert 125 jaar La Trappe

125 jaar brouwerij

125 jaar brouwerij

Zaterdag 4 juli was het zover : het eerste vaatje Isid’or werd aangeslagen in de abdij van Onze Lieve Vrouw v/d Koningshoeven in Berkel Enschot. Het gaat om een éénmalig brouwsel ter gelegendheid van het 125 jaar bestaan van de brouwerij. Broeder Isidoor was de eerste brouwer van de Schaapskooi.

De nieuweling

De nieuweling

Het is al gezellig druk als ik in de voormiddag de abdij binnentreed. Het gebeurt dan ook niet elke dag dat een nieuw Trappistbier het daglicht ziet. Klokslag 12h geeft algemeen directeur Thijs Thijssen een korte inleidende speech gevolgd door Vader Abt Dom Bernardus en de Oegandese ambassadrice. De opbrengst van het nieuwe bier gaat trouwens volledig naar de Trappist monniken van Oeganda.

Speech Dom Bernardus

Speech Dom Bernardus

Het aanslaan van het nieuwe vaatje loopt niet van een leien dakje : eerst doet mevrouw de ambassadrice een poging, broeder Isaac snelt ter hulp maar het is brouwmeester Lodewijk Swinckels die de meubels redt : de eerste Isid’or stroomt uit het vat ! Er wordt lustig geklonken op dit heuglijke feit !

Het eerste vaatje geeft zich niet zomaar gewonnen ...

Het eerste vaatje geeft zich niet zomaar gewonnen ...

Ondertussen geeft de loco-burgemeester van Tilburg een gesmaakte speech over de belangrijkheid van het Klooster in de Tilburgse samenleving. Als erkenning krijgt de abdij en brouwerij een speciale prijs van de stad in de vorm van een mooi kunstwerkje en oorkonde. Het is een fiere dom Bernardus die het mag in ontvangst nemen.

Santé !

Santé !

Het volksfeest is ondertussen begonnen. De Isid’or stroomt bij beekjes en zorgt ervoor dat de kelen gesmeerd worden en de tongen loskomen … Er is een stemmig marktje met streek – en monastieke produkten. De Trappistinnen van Klaarland en Brecht prijzen er hun waren aan. Het is een prettig weerzien met zuster Katharina en de geitekaasjes van een Tilburgse geitenhoeve smaken verrukkelijk.

Trappistinnen van Brecht

Trappistinnen van Brecht

Ondertussen proeven we natuurlijk ook de nieuwe Isid’or. Ik krijg zelfs de eer om er zelf ééntje te tappen uit het eerste vaatje. De nieuwe Trappist is een blond bier geworden van 7,5%. In de lijn van La Trappe licht zoetig maar met toch genoeg karakter en bitterheid om ons te kunnen bekoren. Die bitterheid komt trouwens van de hop die in de abdij zelf geteeld is. Het goede nieuws is dat het bier, zij het beperkt, ook in Belgie verkrijgbaar zal zijn in de betere biercafé’s.

Mijn eerste Isidor ... zelf getapt !

Mijn eerste Isidor ... zelf getapt !

Bekijk een uitgebreide fotoreportage op La Trappe 125 jaar brouwerij

Met Tour des Trappistes stapper George Nelis

Met Tour des Trappistes stapper George Nelis

Tekst en foto’s : Danny Van Tricht

Advertentie

Eén reactie op “Isid’or viert 125 jaar La Trappe

  1. […] van La Trappe erg lukratief De verkoop van het jubileumbier Isid’or, gebrouwen ter gelegendheid van 125 jaar bierbrouwerij Koningshoeven, heeft de brouwerij geen […]

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: