Na het even zonder “kok” te moeten stellen ben ik trots Etienne van der Biest voor te stellen. Etienne is een ervaren hobbykok die al meermaals in de prijzen is gevallen op diverse kookwedstrijden. Regelmatig zal hij de lezers van Trappistbier Beleven trakteren op één van zijn lekkere gerechten met Trappistbier. En met wat kunnen we in deze herfstperiode beter starten dan met een wildgerecht ? Smakelijk!
Danny Van Tricht
Wildwokpotje van de Trappisten met groentengaletjes
Ingrediënten voor 4 personen :
1 prei – 2 wortelen – een stuk (200 g) knolselder – 300 g aardappelen
– zout – peper – nootmuskaat – boter – 125 g gerookt spek – 2 sjalotjes –
250 g boschampignons
– 400 g filet van wild (everzwijn, ree, hert, … ; buiten het wildseizoen
eventueel rund of struisvogel)
– bruin trappistenbier (bv Chimay blauw)
– zetmeel
Bereiding :
Eerst de groentegaletjes maken. Prei in julienne snijden en wortelen en knolselder raspen.
De groenten afzonderlijk blancheren in zout water en goed laten uitlekken.
Aardappelen schillen, eveneens raspen en onder de andere groenten mengen.
Kruiden met zout, peper en nootmuskaat.
Platte koekjes vormen (dat lukt heel goed in een serveerring : de
groentemengeling stevig aandrukken) en aan beide zijden bakken in een pan met boter.
Ondertussen het wildpotje wokken.
Gerookt spek in reepjes snijden en bakken. Terug uit de wok halen. In het achtergebleven vet de fijngesnipperde sjalotten lichtjes laten glanzen. Eveneens uit de pan vissen en opzij houden.
Vervolgens dezelfde bewerking herhalen voor de boschampignons. Idem voor het in fijne reepjes gesneden wildvlees.
Zo nodig wat boter toevoegen. Kruiden : gul met peper, zuinig met zout !
Blussen met trappistenbier en nog enkele minuutjes laten stoven. Al de voorgebakken ingrediënten samen in de wok gooien, goed doorwarmen, eventueel bijkruiden en binden met zetmeel.

Foto : Danny Van Tricht
Tekst : Etienne van der Biest
Het heeft ons zeer gesmaakt! Enkel het groentengaletje was nog wat te vochtig, maar met wat langer te bakken was het in orde. Ik heb biefstuk en kastanjechampignons gebruikt, maar voor de rest het recept gevolgd. Heerlijk en zeker voor herhaling vatbaar!