3 reacties

Vrouwen kiezen voor Trappist

Fie-OrvalOngeveer 5 jaar geleden proefde ik mijn eerste trappist, een Orval. Dit stukje hemel wist mij te verrassen met zijn volle en intense smaak. Het was liefde op het eerste gezicht! Ondertussen maakte ik kennis met de andere trappisten zoals Chimay, Westmalle, Westvleteren, Rochefort, Achel en La Trappe.  Een voor een waren het lekkere ontmoetingen. Toch behoort Orval nog steeds tot mijn favorieten onder de trappisten.  Je eerste liefde vergeet je niet.

Nu bestel ik regelmatig een trappist op café en ik ben niet de enige. Steeds meer vrouwen kiezen voor de kwaliteitsvolle streekbieren zoals de trappisten. Johan van het Trappistenhuis in Gent (zie boek ‘100x proeven van Straffe streekbieren in Vlaanderen’: verschijnt eind november) vertelt ons dat hij de laatste tijd steeds een vergissing begaat als hij de zware bieren aan de mannen wil voorschotelen. Meestal hebben de vrouwen in het gezelschap deze besteld.

Johan en Fie2

Fie & Johan Trappistenhuis Gent

Minder elegant of vrouwelijk met een biertje voor je neus? Niets is minder waar! Een Orval met zijn prachtige amberkleur, geserveerd in het magistrale glas, een soort holy grail onder de bierglazen, is een schoonheid op zich. Dankzij een complex gistingsproces streelt dit bier je tong met zijn rijke, droge en hoppige smaak.  De warme gloed van een Westmalle Tripel  zal je evenzeer weten te verleiden om het glas aan je lippen te zetten.  Fie_Chimay-blauwBestel ook eens blauwe Chimay  en onderga de zintuiglijke ervaring van deze bruine, sterke trappist.  Deze delicieuze trappisten combineren moeiteloos karakter en kwaliteit met elegantie.

Zelfs de manier waarop je een trappist inschenkt is erg belangrijk. Het dient met wat voorzichtigheid te gebeuren.  Slechts een respectloze zou zulk fijn gerstenat zomaar in het glas durven gieten. Net als een echte dame moet je een trappist met de nodige hoffelijkheid benaderen.Inschenken-Westmalle-Tripel

Trappist_tonHet geduld tijdens het brouwproces en de liefde voor het bier laten zich smaken in iedere trappist. Vrouwen, laat dus voortaan de witte wijn voor wat ze is en bestel een heerlijke trappist, want bier is sexy en trappisten zijn grandioos!

Trappistenhuis | Brabantdam 164 | 9000 Gent | T_+32(0)9_224_29_37 | www.trappistenhuis.be

Alle dagen open van 11 u tot 2 u. Op zaterdag vanaf 16 u en op zondag vanaf 18 u.

Tekst: © Sofie Vanrafelghem

Eindredactrice www.reisreporter.be

Co-auteur 100x proeven van Straffe streekbieren in Vlaanderen

Foto’s: © Sofie Vanrafelghem, Karel De Rudder en David Le Roy

3 reacties op “Vrouwen kiezen voor Trappist

  1. Fie, machtig,
    Sofie is dus héél goed bezig.
    Haar proefcarriére loopt als een trein, en hier met trappisten verovert ze het bierhart van elke liefhebber…
    Heeft Fie eigenlijk al de Chimay tripel ontdekt?, want onder de échte trappisten is dit mijn topfavoriet !

  2. Schitterende reportage, de passie voor bier straalt eruit. Ik denk dat ik direct nog een schitterende Orval ga opendoen. Aanrader voor de liefhebbers: van Orval wordt vaak gezegd dat hij beter wordt met 6 maand ouderdom omdat de wilde deel van de gisting dan optimaal zijn werk kan doen. Doe voor jezef de test, steek enkele flesjes enkele maanden in de kelder en proef dan een ‘jonge’ en een ‘oude’ Orval naast elkaar. Zo kan je voor jezelf bepalen wat je verkiest. (Hoewel die voorkeur bij mij van keer tot keer kan wisselen).

  3. […] Rochefort, Achel en La Trappe.  Een voor een waren het lekkere ontmoetingen. Lees meer op Trappistbier Beleven […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: