Een reactie plaatsen

Eau de Vie van Trappist ?

Midden in de velden van Thudinie, in het plaatsje Ragnies, dat bekend staat als één van de mooiste dorpjes van Wallonië,  staat een imposante vierkantshoeve, die ooit eigendom was van de prestigieuze Benedictijnerabdij   St.-Pieters  van Lobbes (gesticht ca. 645).  Het was niet enkel een hoeve maar er werd ook recht gesproken, vandaar de naam “Ferme de la cour”.  Momenteel  bevindt zich in dit gerestaureerd gebouwencomplex,  onder andere de Distillerie de Biercée.

Reeds enkele jaren gaan we met de oud leiding van Chiro-Niel , waarvan de meeste ook  betrokken zijn bij de organisatie  van de fameuse Trappistenfeesten, op weekend. We proberen telkens in de buurt van een Trappistenklooster onze tenten op te slaan.  Dit jaar was Chimay aan de beurt.  Na de nodige geschiedenis, gastronomie, (Escaveche begeleid met een tripel Chimay), en cultuur opgesnoven te hebben.  En zoals het een katholieke vereniging past, ook wat tijd gemaakt voor bezinning, door de completen bij te wonen bij de Trappistinnen van N.D. de la Paix,  zijn we op de terugweg nog even langs gegaan in de voornoemde Ferme.  De charmante  gids stond ons reeds op te wachten.   Zij verontschuldigde zich bij aanvang,  voor haar onvoldoende kennis van het Nederlands, gezien het niet haar moedertaal was, maar deze excuses waren totaal overbodig.

Na een korte verwelkoming, kregen we een filmpje te zien over de geschiedenis van de distillerie.  Zo vernamen we dat het allemaal begon in 1946, toen een familielid uit Normandië, voorstelde om met de appelen uit de boomgaard een brandewijn te stoken. Père Juste en apotheker Jules  Cleempoel, gingen  aan de slag.  De eerste alambiek werd  zowaar vervaardigd, uit een omgebouwde torpedobuis van een gestrande Duitse onderzeeër.  Dit koperen pareltje staat opgesteld in de inkomhal.  In de beginjaren werd brandewijn gestookt van fruit, dat de buurtbewoners kwamen brengen.

In 1973 kopen vier neven het bedrijf over van de coöperatoren, en zullen nieuwe producten ontwikkelen, en het bedrijf grondig commercialiseren. In 1981 creëren Jany en Georges Pire hun befaamde “Eau de Vilée” ,vernoemd  naar het beekje, dat achter de distilleerderij loopt.

In 1991 koopt Phillipe Dumont de distillerie over en geeft haar een nieuwe impuls, nieuwe flessen, en verpakkingen. Voor de vijftigste verjaardag, (1996) wordt er geïnvesteerd in nieuwe distilleertoestellen en gistingszalen. Van 2000 tot 2003 wordt de “Ferme da la Cour” verbouwd en gerestaureerd, zodat vanaf 2004 de eerste bezoekers kunnen ontvangen worden.

Na het filmpje was het tijd voor wat interactie.  In de smaak- en geurenkamer, hingen aan de wanden open ladenkastjes, met verschillende specerijen,  kruiden en andere ingrediënten die gebruikt worden om de verschillende producten te vervaardigen.   De bezoeker mocht deze ingrediënten naar hart lust, betasten en keuren.  Het leuke was echter het “geurenorgel”.  Een viertal houten kistjes, waar men door middel van een knijppeer, een aroma liet ontsnappen door een gaatje.  De bedoeling was dat de bezoeker de juiste herkomst van het  aroma kon raden.  Marc, onze sommelier, en smakenspecialist, scoorde hier uiteraard uitmuntend, met maar één foutje.

Na nog wat uitleg over de verschillende gebouwen op de binnenkoer, ging het richting Distilleerderij.  Deze is ondergebracht in de tweede grootste schuur van Wallonië.  Hier kregen we  deskundige uitleg, over het verwerken van het fruit, de werking van een alambiek, en het rijpingsproces.  Vooral indrukwekkend was de duistere lageringskelder waar de brandewijn rijpt op eikenhouten vaten, afkomstig uit het beroemde Château d’Yquem (Sauterne).  De alcoholdampen waren duidelijk waarneembaar in deze kelder, en ze roken zeker niet onaangenaam.  Nog even stilstaan bij de kleine  bottelmachine, en dan de uitleg over de verschillende producten.  Hier vertelde de gids dat er een distillaat gefabriceerd werd, van de zeven Belgische Trappistenbieren, een klein foutje dat we haar niet kwalijk nemen.  Uiteraard waren onmiddellijk onze oren gespitst.

Hier vertelde de gids dat er een distillaat gefabriceerd werd, van de zeven Belgische Trappistenbieren, een klein foutje dat we haar niet kwalijk nemen.  Uiteraard waren onmiddellijk onze oren gespitst.

Bij navraag achteraf over welke bieren het precies ging, zei onze gids, “Belgische bieren waaronder Trappist”.  De juiste gebruikte bieren kon ze niet prijsgeven, wegens fabrieksgeheim.

Na de rondleiding volgde uiteraard de degustatie.  Deze vond plaats in de “Granges des Belges” .  Een rustieke  en gezellige omgebouwde schuur, met aan de muren een uitgebreide verzameling van geëmailleerde reclamepanelen van Belgische bieren, waters en alcoholische dranken.  We namen een Eau de Vilée, gemaakt van gele citroenen en vier andere verse vruchten, het wordt ijskoud gedronken, en zou heilzaam zijn voor de keel.  Nadien volgde nog een “Doucer de chocolat Belge” Werkelijk haast pure vloeibare chocolade, een likeur, waartegen de bekende chocoladejenevers in het niets verdwijnen . En dan uiteraard een “B de Biercée” of een eau-de-vie des Bières Belges.  Een distillaat dus van zeven Belgische hoogkwalitatieve speciaalbieren.  In de neus neemt men duidelijk de mout en hop waar, in de mond ontpopt hij zich als een hoogwaardige kruidige jenever, met een bittere en lichtzoete afdronk.  Dit laatste waarschijnlijk door de toegevoegde sinaasappel .

De producten van de Distillerie de Biercée zijn uiteraard ook te koop in hun boetiek.  Ze zijn niet echt goedkoop, waar wanneer men weet,  dat er enkel met onbehandeld en aan zeer strenge selectiecriteria onderworpen  fruit wordt gewerkt, waarvan er zo’n 10kilogram nodig is voor één fles van 75 cl. Is de prijs/kwaliteitsverhouding best te begrijpen.  Het is onbegonnen werk om al de verschillende variëteiten van likeuren en brandewijnen op te sommen, daarvoor ga je best naar de website  www.distilleriedebiercee.com

Sinds 2001 werden er 1000 druivenstokken aangeplant in de hangende tuinen van Thuin.  In 2003 werd er voor het eerst geoogst.  De Clos des Zouaves wordt verkocht in de Ferme de la Cour, onder de nieuwe Belgische benaming AOC ‘Côtes de Sambre et Meuse’. Verder beschikt de Ferme de la Cour over een aantal zalen voor vergaderingen, seminaries of feesten. Maar wil je er alles over weten, best even naar voornoemde site surfen.   De producten zijn te koop in de betere wijn & likeurhandel, en binnenkort misschien ook in de warenhuizen van Delhaize.  Zeker een aanrader.

Tekst & foto’s : Frans Brits. Frans is de drijvende kracht achter het wereldvermaarde Trappistenfeesten van de Chiro in Niel ( http://www.trappistenfeesten.be )

©2010 TrappistBier Beleven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: