5 reacties

Geproefd door Geroen : Rochefort 6

Geroen Vansteenbrugge  offert zich op om voor TrappistBier Beleven alle Trappist variëteiten te proeven en eigenzinnig te beoordelen. Geroen is de bezieler van de Waregemse Bierfanaten en gastspreker op talrijke bieravonden (zie ook “Trappistenavond organiseren“).

Rochefort 6 is van de 3 trappisten van de abdij Notre Dame de Saint-Rémy het zachtste en meest droge bier. Rochefort 6 is altijd moeilijk te krijgen. Op de kaart van vele horecazaken staat deze “6” er niet op.

Broeder Pierre brouwt in de volstrekte rust van de abdij zijn Rocheforts 6, 8 en 10. Het zijn pareltjes voor stille genieters net als de abdij zelf die niet te bezoeken is.
De 6 betekent eigenlijk 7,5 % vol. alc., de 8 heeft 9,2 % vol. alc. en de 10 piekt op 11,3% vol. alc. Het wordt gebrouwen met bronwater van binnen de abdij. Broeder Pierre gebruikt 2 mout- en 2 hopsoorten. Dit geeft de speciale Rochefort-smaak. Rochefort 6 rust na het brouwen nog 6 weken vooraleer het klaar is voor consumptie. De officiële houdbaarheid van het bier is 5 jaar.
Rochefort 6  wordt dus relatief weinig gebrouwen, het maakt slechts 1 % van de totale productie uit.  De laatste jaren heeft de 10 enorm aan populariteit gewonnen (doordat de Westvleteren bieren zo moeilijk te bekomen zijn wordt deze vaak als alternatief gekocht.)

De kleur van de 6 is minder donker dan die van zijn soortgenoten en neigt naar koper voor mij is het eerder donkeramber tot roodbruin, met een mooie dikker romige, gebroken-witte schuimkraag. Aroma is beetje zoet, gist, moutig en fruitig, zelfs in de verte een alcoholtoets waar te nemen. Het bier heeft een groot karakter maar is iets minder dik en rijk dan zijn 2 broers. De smaak is zacht en fruitig, lichtjes kruidig, moutig, zoet ook want het heeft een beetje caramel (met wat candijsuiker ?) en op het einde komt de bitterheid opsteken. Ja dit is voor mij de favoriete Rochefort!

Tekst & proeverij : Geroen Vansteenbrugge.

Foto’s : Danny Van Tricht

©2010 TrappistBier Beleven

Advertenties

5 reacties op “Geproefd door Geroen : Rochefort 6

  1. Na westvleter voor mij de de top maar ik vind het moeilijk een schuimkraag te produceren tip?

  2. Is Orval 6,2 te vergelijken met Rochefort 6 (bv suikergehalte)

  3. Looman, glas iets schuin houden, traag ingieten (niet ‘klokken’) en op het einde het flesje omhoog doen (of het glas naar beneden). Voor mij is dit ook een van de beste, samen met Chimay Rouge en Westvleteren 8

  4. Andreas, Rochefort6 is eigenlijk niet te vergelijken met Orval. Je kan hem beter vergelijken met Chimay Rouge

  5. net voor de eerste maal eentje gedronken das puur genieten veel beter dan den 10 is een heel zacht romig biertje dat zeker zwaar miskend is weinig horeca zaken die dit in huis hebben jammer na mijn eerste Rochefort 6 ….. Een toppertje 👍
    (opletten het loopt binnen als limonade is superlekker de klop krijg ge achteraf zo gevaarlijk als Duvel 😜😜)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: