Een reactie plaatsen

Geproefd door Geroen : Westmalle Dubbel

Geroen Vansteenbrugge  offert zich op om voor TrappistBier Beleven alle Trappist variëteiten te proeven en eigenzinnig te beoordelen. Geroen is de bezieler van de Waregemse Bierfanaten en gastspreker op talrijke bieravonden (zie ook “Trappistenavond organiseren“).

Al sinds 1856 brouwen de monniken naast hun maaltijdbier een donkere trappist. Vanaf 1926 passen ze het recept aan en brouwen ze het bier wat zwaarder. Daar ligt de basis voor deze huidige Dubbel. Deze trappist is ook de enige donkere die in zo’n 300 horecazaken uit de tapkraan vloeit. Ongewild heeft deze klassieker onder onze trappisten model gestaan voor ontelbare bruine abdijbieren die later zijn gevolgd.
Een licht wazig donker, roodbruin trappisten-bier van 7% met een donkerwitte tot beige schuimkraag, en nagisting in de fles.
In de neus kan je wat kruiden, zwarte bessen, geroosterde mout terugvinden. Een volle rijke smaak: complex, beetje zoet, karameltoets, kruidig en fruitig, met een frisbittere finale.
Het is een kwaliteitsbier mooi in evenwicht een zacht mondgevoel en een droge afdronk.

Uiteraard is dit een ideaal bier om mee in de keuken aan de slag te gaan … Zo bestaat er een apart boek “Koken met Westmalle”. Geschreven door Tom en Joost de Four v/h gerenommeerde bierrestaurant De Heeren van Liedekercke in Denderleeuw. Ook op internet kan je véle recepten terugvinden bvb. Varkenshaasje met Westmalle Dubbel, Kalfsribstuk met Westmalle Dubbel, enz.

In mijn eigen kennissenkring zijn verschillende mensen die sinds jàren zweren bij deze “basis”trappist.

Santé !

Ps: Persoonlijk ervaar ik dit als een “brave” trappist de meeste van zijn donkere tegenhangers bij de andere trappisten hebben toch iets meer power

Tekst : Geroen Vansteenbrugge

Foto’s : Danny van Tricht

©2010 TrappistBier Beleven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: