1 reactie

Geproefd door Geroen : Westvleteren 8

Geroen Vansteenbrugge  offert zich op om voor TrappistBier Beleven alle Trappist variëteiten te proeven en eigenzinnig te beoordelen. Geroen is de bezieler van de Waregemse Bierfanaten en gastspreker op talrijke bieravonden (zie ook “Trappistenavond organiseren“).

Het ontstaan van de huidige Onze Lieve Vrouw-abdij van Sint-Sixtus te Westvleteren, gelegen in de Belgische provincie West-Vlaanderen in de Westhoek (regio Poperinge/Ieper), situeert zich in 1831, relatief kort na de oprichting van het Belgisch Koninkrijk (1830).
Hun sterkste bier de ‘12’ werd in 2007 uitgeroepen door Ratebeer.com tot beste bier v/d wereld. Dit zorgde voor een nooit gezien hype om dit bier te bemachtigen…
Die nog steeds niet is overgewaaid. Bier enkel ter plaatse af te halen nà reservatie (070-210 045). Zie ook artikel “Westvleteren te koop“.

De 12komt dus later nog eens aan bod, vandaag stellen we de middenste, de 8 dus,  in de kijker…
Enkele mensen uit mijn kenniskring vinden hem minstens even goed (evenwaardig zelfs) als de 12 ! Een donker bier (behoorlijk wat koolzuur aanwezig), met beige schuimkraag, en het wordt zoals alle bieren van Westvleteren niet gepasteuriseerd en gefilterd. Aroma is fruitig, chocolade, maar ook wat gist is waar te nemen. De smaak is erg fruitig -en volgens sommigen een lichte toets van meloen-karamel, donkere mout. Lekker vol mondgevoel. Beetje kruidig ook, complex, volmondig kortom héérlijk ! Het voelt fluweelzacht aan in de mond. Probeer dit biertje eens bij een chocoladessert, mmmmmmmmm.

Toch oppassen want deze ‘dubbel’ heeft toch wat meer power (alcohol) dan de doorsneedubbels op de markt …

Tekst : Geroen Vansteenbrugge

Foto’s : Danny Van Tricht

©2010 Trappistbier Beleven

Advertentie

Eén reactie op “Geproefd door Geroen : Westvleteren 8

  1. Ik heb sinds vorige maand ook kennis mogen maken met de bieren van de sint sixtus abdij. Heerlijke bieren, maar het was voornamelijk de blonde die mij verraste. De complexe smaak met een superbloemig aroma, heerlijk hopbitter en nergens zoet. Mijn indruk was complex maar toch fris. De 8 en 12 zijn verder gewoon heerlijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: