1 reactie

Geproefd door Geroen : Orval

Geroen Vansteenbrugge offert zich op om voor TrappistBier Beleven alle Trappist variëteiten te proeven en eigenzinnig te beoordelen. Geroen is de bezieler van de Waregemse Bierfanaten en gastspreker op talrijke bieravonden (zie ook “Trappistenavond organiseren“).

Tijdens de feestdagen was het efkes bekomen van het minder goede nieuws uit Rochefort met de brand aldaar die een groot deel van de historische gebouwen vernielde. Nu we allen weer in ons normale ritme aan het vallen zijn is de tijd rijp voor een volgend trappist voor te stellen, en wat voor één : Orval 33cl 6,2vol.alc !

Tja over Orval valt er héél véél te vertellen . . . Dit bier past eigenlijk niet tussen al onze andere trappisten, waarmee ik wil zeggen dat je het niet kan vergelijken met een trappistenbier van een andere abdij. Het is een uniek product. Maar ééntje dat wereldwijd terecht een opmerkelijke faam geniet. Orval groeide uit tot één van de meeste eigenzinnige bieren van ons landje. Eigenlijk is Orval in alle opzichten apart: het flesje en het glas beiden zijn gepatenteerd nergens zal je een identiek model aantreffen… De brouwerij van de ‘Abbaye NotreDame d’Orval’ brouwt dit bier pas sinds mei 1932 en men heeft in tegenstelling tot de andere trappistenbrouwerijen slechts dit éne bier. Alhoewel er ook een afgeleid product bestaat Petit Orval dat de paters er als refterbier kennen. Deze wordt ook wel de groene Orval genoemd en heeft 3,5 % alc. vol., je kan hem enkel ter plaatse proeven in de taverne vlakbij de abdij ‘l Ange Gardien.

Het bier zelf nu. Meestal is er géén tussenweg je hebt het voor zijn uitgesproken bittere smaak of niet. Als ik eerlijk mag zijn, ik was er 25 jaar geleden ook niet zo wild van, maar ons smaakpatroon evolueert mee en sinds een zestal jaar ben ik een enorme fan geworden van dit bier en ik heb er dan ook steeds een voorraad van in huis. Orval is een ideaal fris en doordrinkbaar aperitiefbier, want het is niet zwaar (6,2 vol.%alc) en het bitterzurige smaakt steeds naar meer en scherpt de honger aan. Orval is een lichttroebel amberkleurig bier, beetje een schijn van oud koper, met een stevige bijna beige schuimkraag, (wij bierliefhebbers heten dit kleur off-white) en met net de juiste koolzuurpareling in het glas. Het aroma is fruitig maar deze fruittoetsen (van jong fruit banaan, ananas en/of peer, voor sommigen zelfs beetje citrus) blijven op de achtergrond door de typische Orval-hopbitterheid. De smaak is mild, fruitig, perfect in evenwicht maar met vooral de geweldige hopbitterheid die dit bier zo speciaal maakt in combinatie met de zurige tint vanwege de wilde gist en met een goede droge afdronk. Orval kent een grote smaakevolutie naarmate je het bier wat langer laat rijpen, de kan deze trappist gerust tot 5 jaar bewaren. Wellicht stijgt ook het alcoholgehalte lichtjes dit door de verdere omzetting van de resterende suikers.

Orval drukt op het halsetiket 2 data af: bovenaan de botteldatum en daaronder de ten minste houdbaar tot datum. Zythos zou dit graag op elk bier zien toegepast. Telkens gedurende die 5 jaar verandert zijn smaak. Hoe jonger hoe meer de bitterheid de smaak bepaald, hoe ouder hoe zachter, ronder hij is geworden en minder bitter smaakt (de wilde gisten hebben wat meer hun stempel kunnen drukken).  De laatste maanden als ik ergens een trappistenproeverij mag verzorgen breng ik meestal een piepjonge én een versie van minstens 7 maand mee zodat men beide eens naast elkaar kan proeven want véle consumenten beseffen niet dat er zo’n smaakverschil is. Ik heb de indruk dat Orval nu op véél méér bijval kan genieten bij de doorsneeconsument dan pakweg 20 jaar geleden. De productie is dan nu ongeveer anderhalf keer zo groot qua volume ten opzichte van toen. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een Orval die al minstens 6 maand gebotteld is.

Tip: proef zeker eens de gelijknamige kaas.  Ook in de keuken kan je met Orval vele kanten uit er is zelfs in 1995 een apart receptenboekje verschenen: Het genot van Orval.

En van deze tekst krijgt men toch vooral goesting om er ééntje te openen, dus mijn aperitief vandaag kennen jullie nu . . .

Tekst : Geroen Vansteenbrugge

Foto’s : Danny Van Tricht

©2011 Trappistbier Beleven

Eén reactie op “Geproefd door Geroen : Orval

  1. […] ik je hier niet uitvoerig beschrijven. Voor een goede omschrijving verwijs ik je liever naar de ‘Geproefd door Geroen’ van 19 januari 2011. De jonge Orval met zijn mooie citrustoetsen en frisse hoparoma’s past […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: