Een reactie plaatsen

Op culinaire verkenning in Achel

Tijdens onze tocht door gastronomisch Vlaanderen belanden we in de lekkerste gemeente van Limburg. We zijn toe aan een kaasschotel, vergezeld van een heerlijke trappist en die vinden we in Hamont-Achel. Geen betere plaats dan dit charmante oord om onze smaakpapillen te verwennen.

Achel kiest voor ambachtelijke kazen

Al 12.000 jaar maakt de mens kaas. Reeds snel ontdekten jagers en herders dat de stremselenzymen uit kalfs-, schapen- of geitenmagen heel geschikt waren voor de kaasbereiding. Maar zeg niet zomaar kaas tegen kaas die afkomstig is uit de kaasmakerij in Catherinadal. In het Noord-Limburgse Achel maakt kaasmakerij Catharinadal nog zuivere, ambachtelijke kazen. Dit familiebedrijf wordt gerund door de twee broers Boonen en hun echtgenotes. Met de melk van hun eigen koeien creëren ze een 140-tal kazen. Stuk voor stuk zijn het natuurlijke kazen zonder additieven die nog lekker smaken ook.

Een lekkere schimmel

De blauwe Grevenbroecker is een unieke blauwschimmelkaas. Deze creatie van de broers Boonen verwierf ondertussen internationale faam. De kaas won dit jaar zelfs de Caseus award in Lyon, een prestigieuze prijs voor een kaasmakerij. Het bijzondere aan deze kaas is dat de stukken wrongel op elkaar geplaatst worden zodat er lucht aan kan. Ze gaan dus geen gat boren in de kaas zoals bij andere schimmelkazen zoals Roquefort bijvoorbeeld. Het zorgt ervoor dat een doorsnede van de kaas er een beetje uitziet als marmer.

Bidden en werken

We gaan verder op ontdekking en lessen onze dorst in de Achelse Kluis. Het trappisten klooster dateert uit de 17de eeuw. Na de Franse revolutie werd de Achelse Kluis gekocht door de trappisten van Westmalle. Toen de trappisten zich in 1846 in Achel vestigden, was er geen brouwerij in de voormalige Kluis. Ondertussen bouwde de abdij met succes een brouwerij en cafetaria uit. Toch is grote winst niet het doel van deze paters. Volgens de strikte regel van Benedictus bestaat hun leven uit bidden en werken.

Eerst bakker en nu brouwer

Broeder Jules is één van de zeven broeders in de Achelse Kluis en hij leidt ons rond in de brouwerij. Samen met interimbrouwer Mark Knops brouwt hij reeds acht jaar lang de smakelijke Achelbieren. Plots merken we een Gents accent op bij broeder Jules. Het blijkt dat hij 40 jaar lang als bakker gewerkt heeft in Gent. Acht jaar geleden vroeg de abt aan broeder Jules om de brouwerij onder zijn hoede te nemen met de woorden: “Het is ook iets met gist, ge zult dat wel kunnen”.

Trappist als dorstlesser

En het bleek nog te kloppen ook. In de cafetaria kun je de verfrissende Achel 5 Blond en Achel 5 Bruin van het vat drinken. Deze bieren zijn nergens anders verkrijgbaar. Het is een ideale dorstlesser om van te genieten tijdens een stop op je fietstocht door Achel. De Achelse Kluis wordt dan ook druk bezocht door fietsers en wandelaars.

Koken met Limburgse streekproducten

In het centrum van Achel stappen we binnen in de gezellige brasserie De Kapetulie. Jeroen en Kathy combineren culinair vakmanschap met hun voorkeur voor streekspecialiteiten. We laten ons de kip in een velouté met de blonde Achel Trappist, gestoofde groenten en ravioli met de blauwe Grevenbroecker smaken. De naam van hun zaak betekent eigenlijk ‘boekentas’ en verwijst naar de Achelse school waar zowel Jeroen als Kathy les volgden. Beide zijn erg trots op hun gemeente en wilden hun geboortedorp eren door hun brasserie een typisch Achelse naam te geven. Een echt eerbetoon zijn hun smakelijke gerechten waarin je het lekkerste wat de streek te bieden heeft, zult terugvinden.

Delicieus Limburg

’s Avonds dineren we in restaurant Villa Christina. Het is de perfecte afsluiter van onze gastronomische trip in Noord-Limburg. Na de salade met gebakken ganzenlever, puree van maïs, geconfijte eend, zoetzure bietjes, gel van rode biet, vergezeld van een mousse van geitenkaas met vijgen en schuim van rode biet gaat het alleen maar crescendo. We eindigen met delicieuze kaasschotel samengesteld met kazen uit de streek. Kortom, de lekkerste gemeente van Limburg is duidelijk een culinaire topper en Hamont-Achel is de kers op de Limburgse taart.

PRAKTISCHE INFO

Toerisme Limburg  www.toerismelimburg.be

Boerenkaas Catharinadal  Catharinadal 5   3930 Hamont-Achel

Internet: www.catharinadal.be

Achelse Kluis  De Kluis 1   3930 Hamont-Achel

Internet: www.achelsekluis.org

Eten en drinken

Brasserie De Kapetulie  Dorpsstraat 5   3930 Hamont-Achel

Internet: www.brasserie-dekapetulie.be

Restaurant Villa Christina  Stadswaag 8  3930 Hamont-Achel

Internet: www.villachristina.be

Overnachten

Villa Christina  www.villachristina.be

Tekst en foto’s : Sofie Van Rafelghem

Dit artikel verscheen eerder op ReisReporter.be

©2011 TrappistBier Beleven & ReisReporter.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: