1 reactie

Taptjesvlees met Chimay Triple

Ingrediënten voor 6 à 8 personen : 1 kg filet van varken, kalf of kalkoen – zout – peper – tijm – laurier – kruidnagel – enkele uien – een paar wortelen – enkele stengels witte selder – boter – 3 à 4 dikke sneden gekookte West-Vlaamse ham – varkensdarmnet of zout spek – twee flesjes Chimay Triple – peper – zout – nootmuskaat – 1,5 kg aardappelen – enkele sjalotten – 250 g gezouten spek – 250 g kaas – honing – citroensap – fijne olie – maïzena – rauwe groenten (sla, andijvie, witloof, wortel, knolselder, tomaat, …)

Aardappelen schillen, in schijfjes snijden van 3 mm dikte, afspoelen en droogdeppen. Sjalotten en spek heel fijn snipperen, zachtjes fruiten in wat boter en mengen met de helft van de gemalen kaas. ln een vuurvaste schotel de schijfjes aardappel dakpansgewijs schikken, afgewisseld met het kaas-spek-sjalotmengsel, en gekruid met flink wat nootmuskaat, ruim wat peper en weinig zout.

Onder Chimay Triple zetten, afdekken met aluminiumfolie en minstens 45’ in de oven laten garen op 180°C. Af en toe de gaarheid controleren. De aluminiumfolie verwijderen, de rest van de gemalen kaas en een greep broodkruim of paneermeel over de aardappelschotel strooien, beleggen met vlokjes boter en goudbruin gratineren onder de grill.

Het stuk vlees inwrijven met een droge pekel van zout en kruiden. Op een koele plaats een nacht laten rusten. ’s Anderendaags afspoelen, drogen en aanbraden in boter. Vervolgens omwikkelen met ham en darmnet of spek en nogmaals aanbraden. Uien, wortelen en selder grof hakken, eveneens opbakken in boter, en het stuk vlees daar bovenop leggen. Overgieten met Chimay Triple en in een braadslee bakken in de oven op 200°C gedurende 45 à 60 minuten. Het braadvocht zeven, inkoken, op smaak brengen en binden met maïzena. Opdienen met rauwkost in vinaigrette van citroensap, olie, een scheutje bier en wat honing.

Vanzelfsprekend een Chimay Triple erbij drinken.

Recept en foto’s : Etienne Vanderbiest

©2011 TrappistBier Beleven

Advertentie

Eén reactie op “Taptjesvlees met Chimay Triple

  1. Heel lekker…wat voor een kaas heb je gebruikt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: