Een reactie plaatsen

Geproefd door Geroen : La Trappe Witte Trappist

Geroen Vansteenbrugge offert zich op om voor TrappistBier Beleven alle Trappist variëteiten te proeven en eigenzinnig te beoordelen. Geroen is de bezieler van de Waregemse Bierfanaten en gastspreker op talrijke bieravonden (zie ook “Trappistenavond organiseren“).

Er heerst bij meerdere mensen nog steeds verwarring mag La Trappe wel de naam van echte Trappist gebruiken ? Op een Trappistenavond gebeurt het regelmatig dat men mij hierover aangespreekt… Na rijp beraad in 2005 werd besloten dat de bieren gebrouwen door de monniken van en in abdij O.L.V. van Koningshoeven -na een korte onderbreking- opnieuw de naam Trappist waardig zijn. De voorwaarden om hieraan te voldoen raken ondertussen steeds meer bij een groter publiek bekend, maar voor wie nog eens duidelijk wil weten wat het onderscheid is met de andere (abdij)bieren hier de verklaring : Authentieke Trappist

Als eerste Trappistbier dat ik van La Trappe aan bod wil laten komen heb ik gekozen voor de Witte Trappist. Uniek want geen enkele andere Trappistenabdij heeft een tarwebier in zijn gamma. Hoewel witbier voor vele mensen past bij zomers weer, kan je er volgens mij toch het hele jaar van genieten. Deze Witte Trappist bevat dus slechts 5,5 % vol. alc. dus kan je hier toch eentje méér van nuttigen. Bijvoorbeeld na een sportieve fiets- of wandeltocht kan dit biertje perfect van dienst zijn als de ideale én aangename dorstlesser. Qua uitzicht moet hij zeker niet onderdoen voor de bekende tarwebieren op de markt: lichtgeel met een wazige schijn, mooie witte vaste schuimkraag. Qua aroma hebben we wat mout, beetje zoet en zurigheid en mooie fruitige prikkels. Ook in de smaak komt dit min of meer terug, er worden geen kruiden gebruikt, het fris en citruskarakter komt van de specifieke aromatische hopsoorten (oa Saphirhop) waar voor dit bier mee werkt. Op het einde krijg je een lichtdroge afdronk met kleine bittertoets.

Wanneer ik af en toe dit bier meeneem om aan het begin van een degustatie te serveren mag ik toch vaststellen dat ik lang niet de enige ben die het weet te waarderen. Witte Trappist wordt niet gefilterd en niet gepasteuriseerd en gist na op de fles. Is in België iets minder verkrijgbaar dan zijn broertjes Blond-Dubbel-Tripel en Quadrupel. In en rond Tilburg tref je hem ook op grote fles 75 cl en op vat 30 liter. De Witte Trappist wordt net als de andere wittekes bij voorkeur gekoeld gedronken op 4-6 gr. C.

Tekst : Geroen Vansteenbrugge

Foto’s : La Trappe

©2011 Trappistbier Beleven

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: