3 reacties

Trappisten Abtei Mariawald

Op de heuvels van de Kermeter, op een hoogte van 417 meter NN, ligt temidden van uitgestrekte bossen het Trappistenklooster Mariawald in het Duitse Eifel gebied.

Een brokje geschiedenis : in de tweede helft van de 15e eeuw bestond er al een processie naar het beeld van de ”Moeder der Smarten”. De strodakdekker Heinrich der Fluitter uit Heimbach plaatste aan het eind van de 15e eeuw een genadebeeld in het bos van de Kermeter. Dit beeld had hij in 1470 in Keulen op de markt gekocht en vanaf toen leefde hij als kluizenaar in het bos bij zijn beeld. Al snel ontwikkelde zich een processie naar deze eenzame plek. In 1480 schonk de toenmalige landheer het grondstuk waar het beeld stond aan het klooster van Clairvaux. De pastoor van Heimbach kon in 1481 twaalf Cisterziënzer monniken en hun prior uit het klooster Bottenbroich (bij Bergheim) ertoe bewegen op deze plek een klooster te stichten. Dit klooster werd reeds op 4 april 1486 gewijd, de laat- gotische klooster- en bedevaartskerk in 1511. Het werd door de bevolking al snel “Mariawald” genoemd. Tijdens de Franse Revolutie werd het kloster opgeheven.  In 1860 vestigden zich nieuwe monniken in het vervallen klooster, dit waren gereformeerde “Cisterziënzer van de Strenge Observatie” ofwel Trappisten uit abdij Olenberg in de Elzas.  In 1909 werd het klooster tot een abdij verheven. Ook ten tijde van het Derde Rijk moest het klooster het ontgelden, in 1942 werden de monniken verdreven en het klooster onteigend. In april 1945 konden de monniken in het grotendeels verwoeste klooster terugkeren en aan de herbouw beginnen.

Tot midden jaren 50 werd hier echter ook bier gebrouwen ! Een écht Trappistbier !

Het klooster is vooral bekend als attractie voor dagjesmensen en wordt met name bezocht vanwege de heerlijke erwtensoep. Verder beschikt het complex ook over een eigen likeurfabriek, waaruit Mariawalder Klosterlikeur (35% vol) en de donkere, ietwat bittere Trappisten-Abteitropfen (32% vol) verkocht worden. Er is een kleine zelfbediening waar je iets kan eten en Belgische Trappist kan degusteren … Het kloosterwinkeltje is zeker een bezoek waard : naast allerlei devotia worden er ook de Trappist produkten van zowat alle Europese kloosters verkocht.

Vlakbij licht het pittoreske Eifelstadje Heimbach van waaruit een prachtige boswandeling naar het klooster van Mariawald leidt. Stevige wandelschoenen zijn aanrader !

Abtei MariaWald  52396 Heimbach

http://www.kloster-mariawald.de

©2011 TrappistBier Beleven

Advertenties

3 reacties op “Trappisten Abtei Mariawald

  1. Dat van die wandelschoenen kan ik beamen, het is een mooie wandeling (meerdere routes mogelijk), maar je moet stevig klimmen en dalen en stukken kunnen modderig zijn. Ik ging er trouwens heen voor de likeuren.

  2. Wij komen er, reeds lang, minstens één maal per jaar, hebben er een leuk hotelletje in de buurt ontdekt . http://www.haus-diefenbach.de
    Het gewezen kamp van Vogelsang, (eveneens in de buurt) is ook de moeite om te bezoeken

  3. Heeft er iemand een foto van een flesje van dit voormalige bier ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: