1 reactie

Trappistbier met gaatjes : Bouquet des Moines

Yannick de Cocqueau gaat in deze rubriek op zoek naar het prefecte huwelijk tussen kaas en Trappist bier. Yannick is bierliefhebber pur sang met een uitgesproken liefde voor kazen. Als welgewaardeerd medewerker van het Zythos festival volgt hij het reilen en zeilen binnen de bierwereld.

Om niet te straf van start te gaan kies ik voor de Bouquet des Moines die door Herve Société S.A. geproduceerd wordt in opdracht van de Abdij van Val-Dieu. Herve Sociéte S.A. is gespecialiseerd in Luikse streekproducten, waaronder een aantal heel lekkere, karakteristieke kazen. In de komende maanden zullen er zeker meer van die kazen aan bod komen. Ze zijn namelijk typisch Belgisch (Luiks), lekker, artisanaal in een modern bedrijf vervaardigd en bovendien zijn ze eerder vlot verkrijgbaar. Ik ga dus zeker trachten dat jullie niet perse naar alle hoeken van ons landje moeten om de voorgestelde kazen zelf te kunnen proeven.

De Bouquet des Moines is een witschimmelkaas met een heel zachte en romige zuivel. Onder de korst is de kaas crèmekleurig en elastisch van textuur (zeker als de kaas reeds wat rijper is). De smaak is ook heel romig en zacht en is wat complexer in de kern van de kaas dan op de buitenkanten. Dit merk je vooral bij de grotere variant met een diameter van 17cm (1kg). De kaas is veel zachter dan een Camembert of een echte Brie. Het gaat meer in de richting van een ‘double-crème’ zoals de Caprice des Dieux.

De romigheid moet je kunnen counteren met een niet te zwaar, fris en dorstlessend bier. Ik koos hierbij dan ook voor de Westvelteren 6 (die je misschien net iets minder vlot zult vinden dan de kaas). Het is een erg fris gehopt en dorstlessend gerstenat die bovendien niet te zwaar is (5,8% vol.alc.). Je kunt dus gerust de romigheid van de kaas verzachten met stevige slokken van het bier om dan weer volop te kunnen genieten van een nieuwe hap kaas. De romigheid van de kaas heeft ook zijn meerwaarde voor het bier. Persoonlijk heb ik na een hapje kaas een beter (voller) mondgevoel bij de Westvleteren. Beiden vormen een mooi koppel waarin noch de ene, noch de andere domineert, maar waar beiden beter van worden.

De fruitigheid van de hoppen en de gist gaan heel goed samen met de wat florale witschimmelkorst van de kaas. Persoonlijk geef ik dan ook de voorkeur aan een (gedeeltelijke) dégustatie van de kaas met de korst.

Andere mogelijke begeleidende Trappisten: Westmalle Extra, Orval.

Tekst en foto’s : Yannick de Cocqueau

©2011 TrappistBier Beleven

Advertentie

Eén reactie op “Trappistbier met gaatjes : Bouquet des Moines

  1. […] van een abdijkaasje. De ‘Bleu des Moines’ is eigenlijk het broertje van de eerder besproken ‘Bouquet de Moines’ en heeft er dan ook veel kenmerken mee gemeen. De ‘Bleu’ is ook een zachte witschimmelkaas […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: