1 reactie

Geproefd door Geroen : Chimay Rood

G eroen Vansteenbrugge offert zich op om voor TrappistBier Beleven alle Trappist variëteiten te proeven en eigenzinnig te beoordelen. Geroen is de bezieler van de Waregemse Bierfanaten en gastspreker op talrijke bieravonden (zie ook “Trappistenavond organiseren“).

Zoals jullie weten ben ik graag een beetje tegendraads af en toe, dat moet kunnen.  Want dit biertje past beter in de herfst dan in deze  ‘primavera’ (de lente).
Wie mij goed kent weet dat van alle trappisten Chimay een speciaal plaatsje heeft veroverd in mijn (bier)hart, daarom heb ik Chimay opgespaard om als laatste trappistenabdij voor het eerst in deze reeks aan bod te laten komen. We gaan van start met hun lichtste biertje dat in de grote flessen Première wordt genoemd. Die in zijn huidige samenstelling voor het eerst in 1948 op de markt kwam. Op dit ogenblik is het wel de minst verkochte Chimay van de 3 geworden.
Sinds vorig jaar (2010) bestaat Chimay 150 jaar. Het begon allemaal in 1860, tien jaar nadat een abdij op de heuvel van Scourmont werd gebouwd. Het was de prins van Chimay die de bosrijke gronden aan 17 monniken schonk, die er bier brouwden. Om de 150ste verjaardag te vieren, kregen de flesjes ook nieuwe etiketten. De trappistenabdij brouwt 3 bijzonder kwaliteitsvolle bieren en verschaft daarmee rechtsreeks en onrechtstreeks werk aan méér dan 80 personen in deze toch wel qua industrie
zeer arme streek.  Maar qua geschiedenis ga ik mij beperken want er is voldoende terug te vinden hierover.

Het bier zelf heeft een donkere koperkleur, donker amber of amberbruin, in ieder geval een ‘herfstkleur’.
Licht gesluierd met een gebroken witte schuimkraag.
Het aroma wordt mee bepaald door de specifieke Chimay-giststam, die voor een licht gerookte toets zorgt. Verder ruik je zeker wat fruit (abrikoos) en zoete tonen.
Smaak: het is een vlot doordrinkbare, eenvoudige en frisse dorstlessende trappist, die wat zoethout bevat en verder lichtzoet en hopbitter is met ook dezelfde heel lichte rooktoets zoals in de geur.  Goede en droge afdronk.
Deze Chimay is perfect om mee aan de slag te gaan in de keuken bvb bij kalfsvlees.
Verschillende restaurants hebben ondertussen gerecht op hun kaart met een bereiding
waarvan Chimay rouge deel uitmaakt. Met een stukje wild (hert bvb) of zelfs kip kan je héérlijke combinaties maken.
Natuurlijk zijn er ook de gelijknamige kazen die er zeer goed bij samengaan.

Nota van de redactie : al beperkt van’t vat verkrijgbaar, zie artikel “Rode Chimay van’t vat

Tekst : Geroen Vansteenbrugge

Foto’s : Danny Van Tricht

©2011 TrappistBier Beleven


Advertentie

Eén reactie op “Geproefd door Geroen : Chimay Rood

  1. […] extra pittigheid zorgt er voor dat de Rode Chimay (‘Geproefd door Geroen’ van 10/04/2011) hier volgens mij wel de goede begeleider is. Het moutige en licht zoete karakter van het bier kan […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: