3 reacties

Geproefd door Geroen : Rochefort 8

Geroen Vansteenbrugge offert zich op om voor TrappistBier Beleven alle Trappist variëteiten te proeven en eigenzinnig te beoordelen. Geroen is de bezieler van de Waregemse Bierfanaten en gastspreker op talrijke bieravonden (zie ook “Trappistenavond organiseren“).

Rochefort 8 is één van de 3 trappisten van de abdij Notre Dame de Saint-Rémy en het meest verkochte bier v/d 3 (meer dan 60 % van hun totale productie). Meteen ook de jongste: hij werd pas voor het eerst gebrouwen in 1954 ter gelegenheid van een grote klant en kreeg toen de naam Special mee. Maar zoals al vaker gebeurde, werd ook dit bier door het grote succes een vaste waarde.Broeder Pierre brouwt in de volstrekte rust van de abdij zijn Rochefortbieren Het zijn pareltjes voor stille genieters net als de abdij zelf die normaal niet te bezoeken is. Deze 8 is ook het bier dat de paters er presenteren aan de mensen die per uitzondering toch welkom zijn in de abdij.
De brouwzaal is één v/d allermooiste van ons landje.

Hoge glasramen laten hun licht schijnen op het glimmende koper van de beslag- en kookketels, de originele koperen lekbakken schitteren in het felle licht, de roodoranje buizen reiken tot in de hemel. Helaas is dit alles niet voor het publiek toegankelijk. Het blijven paters: in alle stilte en discretie voortwerken, het is een abdij met een brouwerij en niet andersom.

Het bier zelf: Rochefort 8 is net als zijn broertjes 5 jaar officieel houdbaar.  Dit bier heeft een mooie roodbruine kleur met stevige -tussen wit en crémekleur- schuimkraag die goed aan de wand v/h glas blijft kleven. De geur is complex. Kruiden, fruitig en zelfs een beetje bitter. Rozijntjes en een dosis alcohol. De smaak is lichtjes zoet en vlokjes kruiden. De alcohol en donkere fruittoetsen zijn mooi in evenwicht. Lichtzoet en beetje droog en vooral toch de nodige dosis bitter in de afdronk. Wanneer je deze trappist proeft begrijp je meteen waarom hij zo vaak wordt geserveerd in de horeca …    Tip: neem er een stuk zwarte chocolade bij of een chocoladedessert en je komt in de zevende hemel terecht!

Dit biertje hadden wij ook eens samen met een stukje Bleu des Moines (v/d l’Abbaye du Val-Dieu), op een bier en kaasavond olv. Yannick die hier nu ook een vaste rubriek (TrappistBier met gaatjes) heeft. Ik ben benieuwd of hij nog een alternatief heeft die dit topbier kan vergezellen ?

Tekst : Geroen Vansteenbrugge

Foto’s : Danny Van Tricht

©2011 TrappistBier Beleven


3 reacties op “Geproefd door Geroen : Rochefort 8

  1. Eén van de beste bieren die ik ken ondanks al het nieuwerwetse amerikaanse geweld in de bierwereld. De Rochefort 8 is stil genieten en thuis komen!

  2. rochefort 8 is de paus onder de trappisten…

  3. Ik heb er een stuk donkere chocolade bij gegeten maar dat ontkracht alle smaak van dit mooie bier tot een Spa rood-achtig drankje.
    Beter een stuk oude kaas of Eemmentaler er bij nemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: