7 reacties

Mont des Cats lanceert “bière trappiste”

Waar iedereen rijkhalzend naar uitkeek is vandaag een feit : de voorstelling van de Mont des Cats bière trappiste.

Onder een staalblauwe hemel worden we op de Katsberg vriendelijk ontvangen door broeder Bernard-Marie. Zijn lichtjes trillende handen verraden dat er vandaag wat speciaals aan de gang is in de anders zo rustige Abbeye de Ste-Marie de Mont des Cats. Met gepaste fierheid stelt hij het nieuwe bier voor en geeft antwoord op al de vragen die er de afgelopen weken gerezen zijn !

1. Is Mont de Cats de 8ste Trappist ?

Het antwoord is onvoorwaardelijk neen : het bier draagt niet het “Authentic Trappist Product” logo, het mag wel de naam “bière trappiste” vermelden op etiket en reklames (La Trappe Koningshoeven vermeldde, ten tijde dat ze het logo niet hadden, ook de naam “Trappistenbier” op hun etiketten onder het goedkeurend oog van de IVT (Internationale Vereniging Trappist)). Er zijn trouwens een heleboel monastieke produkten gemaakt in Trappistenkloosters die de naam “Trappist” mogen gebruiken (bv koekjes, likeuren, wijnen etc). Het is dus duidelijk dat we het voorlopig  met 7 authentieke Trappistbieren zullen moeten blijven doen.

2. Is er een brouwerij in de Mont des Cats ?

Neen er is geen brouwerij meer (gesloten begin vorige eeuw wegens geen brouwmonniken meer !). Er zijn ook geen plannen om een brouwerij te installeren, de broeders van Mont des Cats hebben er gewoon de plaats en middelen niet voor.

3. Waar wordt gebrouwen en wat voor bier is de Mont des Cats ?

Het amberkleurige bier wordt gebrouwen in de abbeye de Scourmont, Chimay dus. En dat staat ook netjes vermeld op het etiket. Het is een volledig nieuw ontwikkeld bier van 7,6%. Het aroma verraadt de afkomst : de geur van de Chimay gist komt duidelijk naar voren. De eerste slok geeft een kleine toets caramel prijs om te eindigen in een heel droge afdronk. Extra gehopt en hergisting op de fles, zoveel is zeker. Philippe Henroz van Bières de Chimay benadrukt dat het om een volledig nieuw bier gaat ontwikkeld in samenspraak met de broeders van Mont des Cats. Voorlopig wordt 1500 hectoliter per jaar gebrouwen. Het is afwachten hoe de markt gaat reageren op dit nieuw bier. Het is ook niet de bedoeling om nog andere bieren onder de naam Mont des Cats te verkopen.

4. Krijgt Mont des Cats ooit het logo “Authentic Trappist” ?

Voor de kaas is er geen probleem maar het logo is zeker nog niet aangevraagd. Voor het bier is het een ander paar mouwen … dan moet het namelijk in hun eigen abdij gebrouwen worden en daartoe bestaan dus helemaal geen plannen.

5. Waar kan ik het degusteren en/of kopen ?

In eerste instantie wordt het bier op de Franse markt gelanceerd. Vanaf volgende week donderdag 16 juni zal het ook te koop zijn in de kloosterwinkel en te degusteren in de Auberge de Mont des Cats recht tegenover de abdij.  Wij deden het alvast voor u en combineerden het met schelle van de zeuge en potjesvlees. Heerlijk !

Later op dit blog een uitgebreide foto-reportage van de lancering en de Mont des Cats in het algemeen !

©2011 TrappistBier Beleven

7 reacties op “Mont des Cats lanceert “bière trappiste”

 1. Bedankt Danny voor de vlugge bekendmaking en de verduidelijking.
  We kijken al uit naar de fotoreportage.
  Ik denk dat we voor een nieuwe treppistenbrouwerij moeten afwachten wat ze in Zundert gaan (of bezig zijn met te) doen.

  William Roelens

 2. Trappistenbrouwerij in Zundert, op een boogscheut van hier? jawadde!

 3. eindelijk klare wijn ! thx danny, zal zo vlug mogelijk langsgaan, of ga jij eerst william?

  do

 4. Een “kat”in het nauw maakt vreemde sprongen, zo is het gezegde. Ik hoop toch nog op een 8ste trappistenwonder. Ik sluit me aan bij de anderen: Danny bedankt voor de nuttige info.
  En aan de broeders van de Orde van Abbeye de Ste-Marie de Mont des Cats: proficiat!

  Ik hoop snel van uw bier te genieten ( tevens te bewonderen)!!!

 5. […] Revelada a nova cerveja Trapista Mont des Cats Tuesday, August 23rd, 2011 at 8:21 pm Font size: Foto: Danny Tricht, trappistbier.wordpress.com. Na semana passada, dia 9 de junho, os monges da Abadia de Ste Marie Mont des Cates convocaram a imprensa especializada para uma entrevista coletiva. O objetivo era apresentar a nova cerveja que, apesar de ter o nome da Abadia Trapista localizada na França, ainda não tem o selo de produto Trapista autêntico. A cerveja apresentada é de cor âmbar, tem 7.6% ABV e teve a primeira leva produzida na Abadia de Scourmont, a mesma responsável pelas cervejas Chimay. Para ter o selo de produto Trapista autêntico, a cerveja deve ser produzida dentro do próprio mosteiro. Ao que parece ainda não existem planos de instalar uma cervejaria em Mont des Cates mas a cerveja é descrita no rótulo como sendo trapista. Mais detalhes, incluindo uma entrevista com os monges e mais fotos da cerveja, no ótimo blog trappistbier.wordpress.com. […]

 6. […] Revelada a nova cerveja Trapista Mont des Cats Tuesday, August 23rd, 2011 at 8:21 pm Font size: Foto: Danny Tricht, trappistbier.wordpress.com. Na semana passada, dia 9 de junho, os monges da Abadia de Ste Marie Mont des Cates convocaram a imprensa especializada para uma entrevista coletiva. O objetivo era apresentar a nova cerveja que, apesar de ter o nome da Abadia Trapista localizada na França, ainda não tem o selo de produto Trapista autêntico. A cerveja apresentada é de cor âmbar, tem 7.6% ABV e teve a primeira leva produzida na Abadia de Scourmont, a mesma responsável pelas cervejas Chimay. Para ter o selo de produto Trapista autêntico, a cerveja deve ser produzida dentro do próprio mosteiro. Ao que parece ainda não existem planos de instalar uma cervejaria em Mont des Cates mas a cerveja é descrita no rótulo como sendo trapista. Mais detalhes, incluindo uma entrevista com os monges e mais fotos da cerveja, no ótimo blog trappistbier.wordpress.com. […]

 7. Tis allemaal bedriegden boel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: