2 reacties

Geproefd door Geroen : Westmalle Tripel

Geroen Vansteenbrugge offert zich op om voor TrappistBier Beleven alle Trappist variëteiten te proeven en eigenzinnig te beoordelen. Geroen is de bezieler van de Waregemse Bierfanaten en gastspreker op talrijke bieravonden (zie ook “Trappistenavond organiseren“).

Volgens Jef van den Steen de moeder van alle tripels . . .    Westmalle Tripel wordt vaak beschouwd als hét referentiebier voor tripel als bierstijl. Waarschijnlijk vroeger ook het meest nagebrouwen bier door hobbybrouwers.

In 1933 werd de brouwerij van de abdij van Westmalle vernieuwd en groter. Er werd ook vervolgens een poging ondernomen om een ‘superbier’ te brouwen dat de naam ‘tripel’ meekreeg. Daardoor werd het assortiment uitgebreid tot een drievuldigheid. De Extra (het blond tafelbier dat de paters zelf nuttigen bij de maaltijd) de donkere Dubbel en de gouden Tripel die in 1934 voor het eerst werd gebrouwen. Officiëel spreekt men dikwijls over 1936, maar notities geven 1935 als écht startjaar voor de productie.

Hoewel bijna iedereen die hem proeft grijpt naar de kleine fles raad ik aan toch eens de moeite te doen om samen “TrappistBier te Beleven” en eens een fles van dit héérlijke bier uit een fles van 75 cl te delen…

Kleur: mooi goudblond, met fijn, wit, vast en romig schuim.

Geur: Fruitig (banaan, perzik), moutig, en aangenaam hopbitter die iets de bovenhand krijgt op de fruitaroma’s. We merken hier nog niets van de alcohol.

Smaak en afdronk: complex, hopbitter, niet zoet ook dank zij de verre vergisting. Je proeft in tegenstelling tot het aroma de alcohol wel die behoorlijk aanwezig is: duidelijk een zwaarder bier. De afdronk tenslotte is lang  aangenaam bitter en droog. Ik zou dit gerust eens durven schenken als aperitief, of waarom niet eens bij de maaltijd, er zijn behoorlijk wat recepten terug te vinden -bvb met zalm of zelfs zeeduivel- om dit bier te laten samengaan met de culinaire geneugten v/h leven . . .

Voor vele mensen is dit de ultieme trappist, kijk maar eens naar de resultaten van enquete hier op de rechterkolom van deze website.

Tekst : Geroen Vansteenbrugge

Foto’s : Danny Van Tricht

©2011 TrappistBier Beleven


Advertentie

2 reacties op “Geproefd door Geroen : Westmalle Tripel

  1. Voor mij ook de moeder van blonde tripels. Maar er zijn er best nog andere!

  2. waar vind ik die enquete?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: