3 reacties

Cyclistes Trappistes : 1030km voor het goede doel

De nobele plannen van Guy, Seppe en Dirk om per fiets alle Trappistabdijen te bezoeken en dat voor het goede doel werden hier al ruimschoots in de kijker gezet. Nu de tocht achter de rug is een kort verslagje met de hoogtepunten van 10 dagen Cyclistes Trappistes!

We kunnen terugblikken op een zeer geslaagde fietsvakantie. Op de Grote Markt in Sint-Niklaas konden we rekenen op een enthousiaste schare supporters die ons kwam aanmoedigen aan de start op vrijdag 1 juli en feliciteren bij de aankomst op zondag 10 juli. In die 10 dagen hebben we 1030 km afgelegd, 48 uur op het zadel gezeten, alle bierbrouwende trappistenabdijen ter wereld bezocht en al hun 32 bieren gedegusteerd. Wat het aspect van de sponsoring betreft hebben we inmiddels ruim 3000 euro bijeen gebracht die integraal zullen worden overgemaakt naar de 3 door ons geselecteerde goede doelen in Oeganda, Bolivia en Cambodja, onderwijsprojecten voor kansarme kinderen. Giften blijven overigens nog steeds welkom!

De fietstocht werd afgehaspeld onder een meestal stralende hemel, enkel tijdens de laatste etappes hebben we een paar regendruppels gevoeld. Eén jammer voorval toch: van de 3 renners zijn er slechts 2 aangekomen. Seppe moest al na de eerste dag verstek geven wegens kniepijn, en werd op een regime van rust geplaatst op doktersadvies. Guy en Dirk zouden de tocht wel uitrijden, en bleven bovendien gespaard van materiaalpech!

Als je elke dag in een andere streek vertoeft kom je uiteraard heel wat tegen. De fraaie landschappen onderweg, de verrassende stadjes, de boeiende ontmoetingen, we zullen ze niet gauw vergeten. Wat het fietsen zelf betreft houden we de beste herinneringen over aan de passages door de Vlaamse Ardennen en de echte Ardennen: de Katsberg, de Tiegemberg, de Kemmelberg, de Oude Kwaremont, de muur van Hoei en de vele heuvels en valleien in Wallonië waren even lastig als magnifiek. De fietstocht bereikte zijn letterlijke hoogtepunt op 549 meter boven de zeespiegel.

Memorabel zijn verder onder meer de fietswijding in Stekene aan de O.L.V. Grot van de Fietsers, de boeiende rondleiding in het claustrum van Westvleteren onder leiding van Mark Bode, de Sint-Arnoldusbron in Tiegem toegewijd aan de patroonheilige van de brouwers, de oude abdijruïnes en de gebakken forellen in Orval, de rondleiding in La Trappe… Maar we denken vooral graag terug aan de warme ontvangst in de Achelse Kluis (broeder Jules, broeder Gaby) en de abdij van Westmalle (broeder Benedikt) die ons gezelschap de 2 laatste nachten te gast hadden. Het bijwonen van de completen in de Achelse Kluis bezorgde ons zowaar kippevel!

Voor de bierliefhebbers hier het lijstje van onze degustaties, zo’n 3 per dag, in volgorde: La Trappe Blond, La Trappe Dubbel, La Trappe Tripel, Westvleteren Blond, Westvleteren 8, Westvleteren 12, Mont des Cats bière trappiste, La Trappe Witte Trappist, La Trappe Quadrupel, La Trappe Quadrupel Oak Aged, Chimay Spéciale Poteaupré, Chimay Rood, Chimay Tripel, Chimay Blauw, Orval, Orval Vert, Rochefort 6, Rochefort 8, Rochefort 10, Achel 8 Blond, Achel 8 Bruin, Achel 5 Blond, Achel 5 Bruin, Achel Extra Blond, Achel Extra Bruin, La Trappe Puur, La Trappe Bock, La Trappe Isid’or, La Trappe Isid’or Oak Aged, Westmalle Extra, Westmalle Dubbel, Westmalle Tripel

Ieder onder ons heeft zo zijn eigen favoriete trappistenbieren, maar over het algemeen werden de degustaties bijzonder goed gesmaakt!

Voor meer foto’s en filmpjes van deze trip verwijs ik jullie graag naar hun website “Cyclistes Trappistes” en zeker naar hun Facebook-pagina “Cyclistes Trappistes

Tekst : Guy Van Hove

Foto : Cyclists Trappistes

Bij deze vanwege TrappistBier Beleven nog eens een welgemeende proficiat voor het welslagen van dit project !  Doen we het volgend jaar over ???

©2011 TrappistBier Beleven

Advertentie

3 reacties op “Cyclistes Trappistes : 1030km voor het goede doel

  1. […] Ook op de trappistenblog van Danny Van Tricht verscheen een korte samenvatting: klik hier […]

  2. Prachtig zeg. Ik zou dat volgend jaar of later ook wel willen rijden. Kan iemand mij de route in détail bezorgen? karlwijnen@skynet.be Zijn er misschien nog geïnteresseerden om er een leuke gezamenlijke tocht van te maken? of wordt dit ook voor groepen georganiseerd?

  3. Karl

    Je neemt best contact op met de Cyclistes Trappisters zelf via hun website … OK ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: