5 reacties

Te koop : Mont des Cats bière Trappiste

Het “bière Trappiste” van Mont des Cats wordt dus voorlopig enkel verdeeld op de Franse markt. Hoe kom je als niet-Franse trappistliefhebber dan toch aan je trekken ? Het antwoord is simpel : er zit niet anders op dan een ritje naar het noorden van Frankrijk om in de abdij je voorraad in te slaan.  Tegenover de abdij is er l’Auberge du Mont des Cats waar je naar hartelust kan degusteren én kopen, zij het wel aan de prijzige kant. Een betere en veel goedkopere oplossing is het winkeltje in de abdij zelf. Hier kan je per fles (33 of 75cl) kopen, of per karton van 24 stuks. Tijdelijk krijg je bij elke karton 2 glazen gratis ! Het bier gaat hier vlotjes over de toonbank, het wordt er per vorklift aangevoerd (zie foto). Toch zijn er hier en daar in de Benelux drankshops en cafeetjes die de Mont des Cats aanbieden. Straffe cafébazen die er zelf een ritje voor over hebben om het bier op hun kaart te zetten !

Abbeye  Mont des Cats www.abbaye-montdescats.fr

Abdijwinkel :

Van 1 april tot 30 september open om zondag & maandag van 14h tot 18h, van woensdag tot zaterdag van 10h tot 12h en van 14h tot 18h. Dinsdag gesloten !

Van 1 oktober tot 30 maart  open op zondag & maandag van 14h30 tot 17h30, van woensdag tot zaterdag van 10h tot 12h en van 14h30 tot 18h30. Dinsdag gesloten !

De ganse maand januari is de winkel gesloten !

©2011 TrappistBier Beleven

5 reacties op “Te koop : Mont des Cats bière Trappiste

 1. Mijn neef en ikzelf hebben reeds een bezoek gebracht aan deze abdij en winkel. Het is toch onvoorstelbaar dat een paar kilometer over de Belgische, Vlaamse grens, ze géén Nederlands meer kunnen !! Enkel Frans ?? Bedenkelijk hoor ! Zelfs in de winkel waren er Nederlanders die kaas en bier wensten te kopen, maar die er dan maar van af gezien hebben omdat men ze niet begreep ???

 2. reactie op Guido Jaecques :

  Ik vind het ook jammer dat ze daar het Nederlands negeren. In Frans-Vlaanderen, waar er nog mensen werken om het “Vloams” niet volledig te laten verdwijnen. Van monikken zou je een andere ingesteldheid verwachten. Iets als “Iedereen welkom”.
  Ik vind dat ze zelfs overdrijven als ze op hun website spreken over de wielerwedstrijd “Gand-Wevelghem”. Om die “h” in Wevelgem toe te voegen moet je al van kwade wil zijn. Met een beetje goede wil is dit toch Gent-Wevelgem.
  Langs de andere kant zijn wij niet verplicht om hun trappist en kaas te kopen als ze geen Nederlands willen spreken. We moeten doen zoals die Nederlanders. Weggaan zonder te komen. Ik vraag me af als ze geconfronteerd worden met een paar dergelijke voorvallen of ze dan misschien wel een snelcursus Nederlands zouden volgen. Er zijn mogelijkheden genoeg in hun onmiddellijke (franse) omgeving.

  Als de Fransen naar West-Vleteren komen worden ze wel in hun taal aangesproken.

 3. Ik vind deze reactie overdreven en het getuigt dat men de regionale toestand er niet kent. In Frans-Vlaanderen spreekt men inderdaad geen Nederlands. Toch spreekt de oudere generatie een niet geëvollueerd oud West-Vlaams. Er worden enorme inspanningen gedaan om de taal levendig te houden maar je kan er nu niet iedereen op afrekenen. Een Fransman uit Frans-Vlaanderen bekijkt het vlaming zijn, als een identiteit en wordt gedomineerd door de Franse taalcultuur: niet evident. Ik woon in een faciliteitengemeente en werk in Waals Brabant en heb mijn roots uit de streek van Mont des Cats. Je kan de communautaire problemen in België totaal niet vergelijken, laat staan ze exporteren. Ik vind het ongepast om zo’n kritiek te uiten op het taalgebruik waar zo’n grote inspanningen worden gedaan en hard wordt gevochten voor het behoud van het Vlaams karakter.

  Behoudens het bier is de abdijkaas voortreffelijk. Vele Vlamingen kunnen het bier erg appreciëren want in België is er serieus vraag naar. Spijtig dat het niet wordt verdeeld in België. De prijs is te hoog vergeleken met andere Trappistbieren. In de winkel betaal je 10€ voor een grote fles. Het bier wordt (voorlopig) in Chimay gemaakt en heeft dezelfde flessen. De prijs is waarschijnlijk ook beïnvloedt door de transportkosten en doordat het leeggoed verloren is. Dit is niet het geval is met de flessen Chimay.

 4. […] In België zijn de kazen van Mont des Cats verkrijgbaar in sommige supermarkten en in de betere kaashandel. Maar voor de échte liefhebber is een uitstap naar de Katsberg de moeite waard. Het klooster is gelegen net over de grens, op een 15-tal minuten rijden van Poperinge. Als beloning voor een beklimming van de Katsberg krijg je fantastische vergezichten over Frans-Vlaanderen. Er is een kloosterwinkel (zie website Magasin Mont des Cats) waar alle produkten van de abdij aan schappelijke prijzen te koop zijn. Ook andere monastieke produkten en boeken behoren tot het assortiment. Recht tegenover de abdij is de “Auberge de Mont des Cats” waar honger en dorst kunnen gestild worden (zie ook artikel Te koop : Mont des Cats bier) […]

 5. ik heb mont des cats bier in belgie gekocht, bij drankenzaak de caigny in essen.
  75cc volgens mij 5,50 en de 33cc`s 2,35 dacht ik. niet goedkoop maar niet overdreven duur, zeker als je het vergelijkt met de Nederlandse prijzen van speciaal bier! ik heb zelfs een glas kunnen kopen voor een euro of 2-3.

  ik mag volgende week dinsdag naar vleteren om voor het eerst het bruine goud te mogen ophalen, en dacht ook nog ff langs de katsberg te gaan. helaas is die toko dinsdags dicht… 😦

  btw echt bijzonder vind ik het bier niet hoor 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: