Een reactie plaatsen

TrappistBier met gaatjes : Bleu des Moines

Yannick de Cocqueau gaat in deze rubriek op zoek naar het prefecte huwelijk tussen kaas en Trappist bier. Yannick is bierliefhebber pur sang met een uitgesproken liefde voor kazen. Als welgewaardeerd medewerker van het Zythos festival volgt hij het reilen en zeilen binnen de bierwereld.

Wees gerust, ik ga het niet hebben over de blauwe plekken van de monniken, maar wel over de blauwe plekken van een abdijkaasje. De ‘Bleu des Moines’ is eigenlijk het broertje van de eerder besproken ‘Bouquet de Moines’ en heeft er dan ook veel kenmerken mee gemeen. De ‘Bleu’ is ook een zachte witschimmelkaas en is al even romig van smaak als zijn broertje. Beiden worden door Herve Sociéte S.A. gemaakt in opdracht van de Abdij van Val-Dieu. De verpakking van beide kazen is onlang gewijzigd waardoor dit zelfs iets duidelijker wordt. Het grote verschil is dat er bovenop de witte schimmel bij de ‘Bleu’ ook nog eens een blauwe schimmel op heeft ingewerkt. Deze schimmel is van dezelfde familie als diegene die je in de Roquefort terugvindt, namelijk de ‘penicillium’. Om de bacterie tot in het hart van de kaas te krijgen, wordt de kaas met naalden geperforeerd. Door deze gaatjes (aders) kan de schimmel zich dan in de kaas nestelen en groeien. Vandaar trouwens de naam van ‘blauwgeaderde’ kaas.

Misschien krijg ja van al dit ‘geschimmel’ nu al maagkrampen, maar weet dat een schimmelbommetje als deze bovenop de heerlijke smaak ook nog eens niet zo slecht is voor je gezondheid. De witte schimmel helpt je darmflora een handje. Zo is witschimmelkaas (en yoghurt) ideaal om bijvoorbeeld te herstellen van een, voor de vertering erg belastend, antibioticakuur. De penicillium zorgt er bovendien voor dat je stukje kaas een extra dosis vitamine B bevat. Doe daar nog eens een heerlijk biertje met 100% natuurlijke ingrediënten (en nog wat extra schimmel/gist) en dan zit je toch heel dicht in de buurt van een levenselixir …

Of ik er langer van ga leven weet ik niet. Dat ik door de kaas te combineren met een Rochefort 8 toch eventjes intenser leef, weet ik wel zeker. De blauwschimmel maakt de kaas pittiger dan de ‘Bouquet’. Desondanks blijft hij door de romigheid opvallend zacht in vergelijking met sommige andere blauwschimmelkazen. Je zit eerder bij de smaak van een ‘Gorgonzola’ of een ‘Deense Blauwe’ dan bij dat van een ‘Roquefort’ of een ‘Stilton’. Een mooie starter voor wie wil leren blauwschimmelkaas te eten en niet te heftig wil aanzetten. De Rochefort 8 past goed bij deze kaas net omdat ze elkaar zo mooi in evenwicht houden en dit op 2 fronten.

– De bitterheid van de Rochefort en de volle romigheid van de ‘Bleu’.

– De zoetige karameltoetsen van de Trappist en de pittigheid van de kaas.

Ik verkies de ‘8’ als begeleider daar de ‘10’ in mijn ogen net iets te krachtig is voor deze kaas. Door zijn romigheid is de kaas ook uiterst geschikt om in sausjes te verwerken. Een stuk ‘Blanc Bleu’ rundvlees overgoten door een witte saus met wat ‘Bleu’ en daarbij een Rochefort … misschien moet je in dit geval dan wel de blauwe capsule overwegen voor de harmonie der kleuren. Laat je gerust verleiden.
Tekst en foto’s : Yannick de Cocqueau

©2011 TrappistBier Beleven

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: