1 reactie

Tour des Trappistes : teVREDEn

George Nelis heeft de nobele gedachte opgevat om zijn Tour des Trappistes te voet af te leggen. In regelmatige bijdragen vertelt hij zijn pelgrimstocht.

Vanaf 2007 tot nu zijn bijna alle etappes van de Tour des Trappistes gelopen, of gestapt, zoals onze Vlaamse buren zeggen. Alleen of met vriend Henk. Fantastische momenten en belevenissen, van schijnbaar hopeloos verdwaald in de Ardeense bossen, een kort dienstverband als tuinman bij Westmalle, slapen in een caravan of tipi, mijmeren langs de meanderende Semois-rivier, intrigerende stilte in de Trappistenkloosters, een bezoek aan de brouwerij van Chimay en Rochefort, tot Bourgondische maaltijden waarbij m’n ogen zich sluiten om nog meer te genieten.Zonder uitzondering waren alle tochten bezielend, zowel door de ontmoetingen met de mensen, als door het wonderschone landschap. Bewondering en respect omschrijven mijn gevoel.

Vanaf 29 augustus tot en met 9 september wordt de laatste etappe afgelegd, van Westvleteren naar Westmalle, met m’n gezin en vrienden. Om invulling te geven aan mijn dankbaarheid, wilde ik wat middelen bij elkaar brengen voor “To Walk Again”, een Belgische organisatie die mensen met een fysieke beperking ondersteunt in de sportbeoefening, en voor beide Belgische wandelverenigingen, het Vlaamse “Grote Routepaden” en het Waalse “Les Sentiers de Grande Randonnée”, die mij met raad en daad hebben bijgestaan op mijn tocht.

Hiertoe hebben Marco Lauret (van Duits & Lauret speciaalbierbrouwerij in Vleuten, Nederland) en ik het plan opgevat om een bier te brouwen en de opbrengsten ten goede te laten komen aan bovengenoemde doelen. Toen ik Marco benaderde om een bier te brouwen als toepasselijk klapstuk op het voltooien van mijn wandeling, heeft hij meteen zijn medewerking toegezegd. Na een aantal gesprekken was het duidelijk in welke richting het recept zich zou moeten ontwikkelen. Vol van smaak, opvallend en niet te zwaar. Verder zou er natuurlijk een link moeten zijn met de Trappistenbieren. Het moest vol en uitgesproken genoeg zijn om ’s avonds heerlijk bij te kunnen ontspannen, maar ook weer licht genoeg om de volgende dag weer met frisse benen en dito hoofd, verder te kunnen stappen. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een niet te zware tripel van 7.5% alc. De gebruikte hopsoorten (Hallertau Mittelfruh en East Kent Goldings) geven het een zeer bloemig karakter. Een deel ervan wordt pas laat in het brouwproces toegevoegd waardoor de aroma’s zeer uitgesproken aanwezig blijven maar de bitterheid nog niet zo sterk doorkomt. Door het gedurende een korte tijd te lageren op Frans eikenhout is het zeer zacht en rond van smaak met een subtiele toets van vanille in de geur. Het is een uniek en eenmalig brouwsel dat prima aansluit bij de andere Duits & Lauret bieren door zijn volle, complexe smaak en toch relatief lage alcoholgehalte. Het bier, die de naam “TeVreden” draagt, vanwege het tevreden en vredige gevoel welke de tocht mij gebracht heeft, zal in september te koop zijn in alle Nederlandse MiTra-vestigingen en van de tap beschikbaar zijn in meerdere speciaalbiercafé’s.

In de middag van vrijdag 9 september (ongeveer rond 17h) zal ik, omringd door onze kinderen, aankomen bij café “Trappisten” tegenover de abdij van Westmalle. Dankbaar, dorstig en, TeVreden.

Tekst & foto’s : George Nelis

Nota van de redactie : TrappistBier Beleven is George Nelis eeuwig dankbaar voor zijn bijdragen over zijn toch wel unieke tocht. Natuurlijk zullen we ook aanwezig zijn bij zijn aankomst in Westmalle en bij deze een oproep aan alle Trappist liefhebbers om George ook een ruggesteuntje te komen geven ! Ik ben er zeker van dat er meer dan één Trappistje zal vloeien !  En in de volgende weken krijgen jullie natuurlijk nog de laatste episodes van zijn Tour des Trappistes.

©2011 TrappistBier Beleven

Advertentie

Eén reactie op “Tour des Trappistes : teVREDEn

  1. Dat noemt men nu het nuttige aan ,het aangename koppelen.
    Hoed af voor George

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: