5 reacties

Proeverij van oude Orval in de Gaume

Belofte maakt schuld … vorig jaar beloofde Lionel, eigenaar van La Forgerie in Ste. Cecile, ons dat hij tegen dit jaar wat extra oude Orval zou schenken voor een vergelijkende proeverij. TrappistBier Beleven hield de brave man aan zijn woord : met een paar gelijkgezinde zielen staan we op de stoep bij Lionel !

Bij vorige bezoeken was ons al opgevallen dat, wanneer we een oude Orval bestelden, Lionel steeds naar het andere eind van het dorp moest hollen om deze per paar flesjes op te halen. De kelder ligt namelijk niet onder het café/restaurant maar een beetje verderop onder zijn huis. Trouwens alleen al voor dit ritueel komen we regelmatig over de vloer in La Forgerie.

De patron is vandaag in groten doen en nodigt ons uit om mee te gaan kijken in zijn “geheime” opslagplaats … langs een donkere trap dalen we af naar een natuurstenen gewelfde kelder: dit moet wel een paar 100 jaar oud zijn. Eens het licht aanknipt kleurt de kelder een beetje Orval-oranje : tientallen bakken met Trappistbier staan hier zachtjes te rijpen op een constante temperatuur van +/- 15°C. Lionel laat aan ons de keuze welke jaartallen we willen proeven … met 2003, 2005 en 2009 klimmen we terug naar de bewoonde wereld waar we ons neervleien onder de linde op het terras annex dorpsplein.

Voorzichtig wordt de 2003 van zijn kroonkurk ontdaan en vakkundig door Lionel voor ons ingeschonken. Het aroma is er één van rijpe bananen die ook bij de eerste slok overheersend aanwezig zijn. Nog geen enkel spoor van portorisatie of oxidatie waarneembaar. Het spreekwoordelijke engeltje op de tong !

De 2005 versie heeft die banaan-aromas helemaal niet. Hier smaken we al meer de Orval in die we meestal in het glas krijgen. Toch een ietwat platte smaak. De 2007 versie dan wordt weer een openbaring, een rijk smakenpallet streelt onze tong. Veel meer body dan de 2005 versie.

In de veronderstelling dat het brouwproces in al die jaren niet gewijzigd is bevestigt deze proeverij nogmaals dat Orval rijpt met pieken en dalen. De 2003 wordt unaniem als de beste rijping verkozen gevolgd door de 2007 versie.

Afsluiten doen we met een Orval van 6 maanden oud en als slot een Orval van 5 weken (!) oud. De 6 maanden versie is top, de 5 weken oude versie heeft echter nog niet de volle “body”. Verrassend trouwens dat een 5 weken jonge de brouwerij reeds verlaten heeft …

Met dank aan Lionel voor de warme ontvangst en het openen van zijn schatkelder !

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

La Forgerie

www.laforgerie.be

Place du Centenaire 3

6820 Ste-Cécile

Advertenties

5 reacties op “Proeverij van oude Orval in de Gaume

 1. Ook bij Orval zijn ze onderhevig aan de vraag van de markt, het is momenteel normaal dat Orval op 5 weken bij de consument ( café ) terecht komt, als er tenminste voorradig is…
  Wel interessant is inderdaad die rijping in pieken en dalen, ik had dat zelf ook al ondervonden, het is trouwens zo dat de 2005 versie uit jullie proeverij binnen een aantal maanden een compleet ander resultaat zal geven!

 2. En zijn de proevers er nuchter bij gebleven want daar zit serieus wat achter
  Mooie uitleg ,knappe fotoreportage

 3. Alweer prachtige foto’s Vader Abt, om het water in de mond te krijgen.

 4. Oude Orval? van 2009 of 2010? ook nog bij ons te vinden … Wie bij ons komt logeren (Gîte Le Mont d’Or) niet ver van St Cécile (Torgny, één van de mooiste dorpen van Wallonië) vindt dit goddelijke drankje nog in kelder ! Voor snelle beslissers … op is op.
  Welkom ! zie http://www.lemontdor.be voor meer info.

 5. Leuk geschreven.
  Als vlaming heb ik altijd de trappisten in mijn kelder, ook de orval.
  Veel klanten uit onze vakantiewoing wensen soms een oude trappist (orval, westvleteren) te proeven. Als drinker van het betere water, deel ik graag deze passie.
  Leuk om weten dat 7 jaar oude orval nog OK is, ik heb er nog staan die 5 jaar oud is.
  info op http://www.fermeduchateau.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: