11 reacties

Westvleteren dan toch in de Colruyt

Op donderdag 3 november 2011 start een uitzonderlijke verkoop van het trappistenbier Westvleteren XII in alle Belgische Colruyt-winkels. Elke klant die een aankoopbon uit Knack, Le Vif of De Standaard afgeeft aan de kassa, kan één bouwsteenbox Westvleteren XII kopen. Elke box kost 25 euro en bevat 6 flessen Trappist Westvleteren 12 en 2 unieke degustatieglazen. De opbrengst gaat integraal naar de heropbouw van de trappistenabdij. De abdij doet dergelijke verkoop van Trappist Westvleteren buiten de abdij voor de eerste keer. De actie loopt tot alle 93.000 bouwsteenboxen verkocht zijn.

Een tiental jaar geleden werd de broedergemeenschap van de Abdij van Westvleteren geconfronteerd met onherstelbare verzakkingen aan het kloostergebouw. Om de verbouwing te financieren, hebben de broeders sinds september 2010 elke maand een extra brouwbeurt van Trappist Westvleteren 12 voorzien. Het ontwerpersbureau Eclips Design heeft een originele bouwsteenbox gecreëerd die 6 flesjes Trappist Westvleteren 12 (voor de gelegenheid met goudopdruk ‘Westvleteren XII’) en 2 degustatieglazen bevat. Het personeel van de beschutte werkplaats Westlandia in Ieper verzorgde de verpakking. De productie- en verpakkingskosten werden voorgefinancierd door KBC.

De 93.000 boxen zullen eerstdaags opgehaald worden door Colruyt, dat zijn nationaal distributiekanaal hiervoor gratis aanbiedt. Voor één keer zal de wereldwijd geprezen trappist dus niet aan de abdijpoort afgehaald moeten worden, maar wel in een Colruyt-winkel. Elke klant die een bon uit Knack, Le Vif of De Standaard afgeeft aan de kassa, kan één box aankopen. Colruyt heeft de voorraad verdeeld op basis van de grootte van de winkels en op basis van de verkoopscijfers van trappistenbieren in de betreffende winkel. De actie loopt van donderdag 3 november en duurt zolang de voorraad strekt.

De bouwopdracht werd toevertrouwd aan de voormalige Vlaamse bouwmeester bOb Van Reeth. In zijn ontwerp geeft hij vorm aan waarden als duurzaamheid, soberheid en verinnerlijking. De werken startten halfweg 2008 en begin 2012 zullen de broeders hun intrek kunnen nemen in hun nieuwe woonst.

Heel wat kloostergemeenschappen, vrienden, sympathisanten, sponsors en ondernemers hebben bijgedragen om deze nieuwbouw te financieren. Uiteraard werden ook de eigen middelen aangesproken. Toch was er nog bijkomende financiering nodig. Die nemen de broeders in de geest van ‘Ora et Labora’ (bidden en werken) zelf in handen. Volgens de aloude Benedictijnerregel voorziet hun werk in het eigen onderhoud. Sinds september 2010 leveren zij tijdelijk een extra inspanning . Elke maand hebben ze een extra brouwbeurt van Trappist Westvleteren 12 voorzien. Dit wereldwijd geprezen bier wordt nu op een eigentijdse manier dankzij een eenmalig, origineel en uniek project aan de trappistliefhebbers in binnen- (2011) en buitenland (2012) aangeboden.

Het mocht geen traditionele verkoopsactie worden. Het geheel moest de gezamenlijke inspanning vertolken van de broedergemeenschap en van de kopers van de bouwsteenboxen en daarom werd gekozen voor de campagnelijn “Ad aedificandam abbatiam adiuvi “ (ik hielp de abdij bouwen). De 25 euro die de koper betaalt voor de bouwsteenbox gaan dan ook integraal, na aftrek van de productie- en verpakkingskosten, naar het financieren van de bouwkosten.

Westvleteren XII wordt best rechtop bewaard op een donkere en koele plaats (liefst niet in de koelkast).

Voor meer informatie over het project, de bouwwerken en de broedergemeenschap van de Abdij van Westvleteren, zie www.sintsixtus.be


©2011 TrappistBier Beleven

Advertentie

11 reacties op “Westvleteren dan toch in de Colruyt

 1. Is er ook bekend wanneer de bonnen in de Knack, De Standaard en Le Vif gepubliceerd worden?

 2. In 2012 wordt het kostbare pakket in het buitenland aangeboden. Hoe moet ik mij dit voorstellen? Gaat dit via internet of via een vergelijkbare winkelketen?

 3. Mooie fles en goed gezien van de paters

 4. […] [Trappistbier Beleven] bb_keywords = "colruyt"; bb_bid = "1612677"; bb_lang = "pt-BR"; bb_name = "custom";bb_limit = "7";bb_format = "bbc"; Posted in Notícias | Tags: colruyt, saint sixtus, westvleteren […]

 5. “fles zonder waarborg” is dus waarschijnlijk niet waar; je krijgt 10 cent terug bij de paters en ook in de “delhaize” in de automaten….zijn dit misschien geen echte foto’s…..

 6. Geef mij dan maar een kasteelbierke (+-50 oude frankskes)
  want (+-168 oude frankskes) voor de Westvleteren vind ik nogal met de haren getrokken,al zal deze ook wel lekker smaken.

  Van waar die 12 ? als het 10.2 alc/vol is

 7. […] forward to a couple weeks ago: As I was reading through my daily feeds I came across a post on Danny’s site saying that a date had been set for the Westvleteren/Colruyt release. I clicked on through to read […]

 8. Da wil zeggen da iedereen zo’n boekske moet kopen, goe verdient aan die drukkerij

 9. Biersmaker,

  De 12 staat voor het stamwort gehalte in het bier, niet het alcohol volume.

  Ik quoteer van deze link: http://www.bierwoordenboek.eu/stamwort.ashx

  “Stamwort is de wort na het koelen van de gekookte wort. Aan deze wort wordt gist toegevoegd om te vergisten tot ‘bier’.
  In het algemeen kan gezegd worden, dat als men het over wort heeft (in berekingen en dergelijke) dat het dan om stamwort gaat.

  Het extractgehalte van de stamwort noemt men dan ook wel het stamwortgehalte, dat wordt weergegeven in graden Plato. Dit is het aantal grammen extract (=de hoeveelheid opgeloste stoffen) in 100 gram wort. Het is een maat voor de sterkte van het te maken bier. Brouwerijen betalen de accijns aan de hand van dit stamwortgehalte.”

  Als laatste zou ik willen zeggen dat de westvleteren 12 minstens 4x de prijs van kasteelbier waard is!

 10. […] niet buiten de brouwerij verkrijgbaar, met de uitzondering van de afgelopen actie bij Colruyt. https://trappistbier.wordpress.com/20…in-de-colruyt/ __________________ BD1166BE. CANON camera's, objectieven van 10 t/m 400mm, en Speedlite 580EX […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: