2 reacties

TrappistBier met gaatjes : vooruit met de geit !

Yannick de Cocqueau gaat in deze rubriek op zoek naar het prefecte huwelijk tussen kaas en Trappist bier. Yannick is bierliefhebber pur sang met een uitgesproken liefde voor kazen. Als welgewaardeerd medewerker van het Zythos festival volgt hij het reilen en zeilen binnen de bierwereld.

Persoonlijk ben ik een grote liefhebber van geitenkaas en heb ik dat dan ook vaak in huis liggen. Dat daar af en toe een Trappist bij open gaat, hoeft niet te verwonderen. De ‘match’ is niet altijd even geslaagd, maar over het algemeen passen toch aardig wat Trappisten bij geitenkaas. Ik ben het dan ook heel verwonderlijk beginnen vinden dat er nu echt geen enkele abdij op het lumineuze idee is gekomen om geiten te kweken en die melk in kaas om te zetten. Ze blijven allemaal mooi met koeienmelk werken. Naar de reden hiervoor kan ik alleen maar raden. Het zou wel eens te maken kunnen hebben met het feit dat die diertjes (en dan vooral hun mannelijke variant) worden geassocieerd met da manneke met zijn horens en zijn bokkenpootjes, die bij de religieuzen niet zo welkom is. Maar voor hetzelfde geld lusten de paters gewoon geen geitenkaas of hebben ze er nooit aan gedacht.

Spijtige zaak, want bij Westmalle en zeker bij Achel zouden ze er een mooie begeleider voor hun bieren kunnen bij krijgen. Deze Trappisten hebben algemeen gezien een mooie fruitige smaak (door de overvloedige aanwezigheid van esters komende van de gist), die doorgaans heel goed bij geitenkaasjes past (zowel verse als vaste varianten). Bovendien zouden ze met het aanbieden van geitenkaas ook pelgrims die lijden aan lactose-intolerantie, kunnen laten meegenieten van de geneugtes van de abdijproducten. Momenteel moeten die het bij een verblijf in de abdij stellen met bier en brood zonder kaas. Er zijn talloze combinaties mogelijk, maar ik pik er voor nu die van Achel Extra Blond met de CabriOgand uit.

De Achel Extra Blond is de nieuwste van de Brouwerij der Sint-Benedictusabdij de Achelse Kluis (zie ook artikel Achel Extra Blond). Een degustatiebier bij uitstek. Je vindt de typische fruitigheid van de ‘Achel-familie’ (de gist). Samen met een hoog alcoholgehalte geeft dit voldoende zoetigheid om de bitterheid van de hoppen uit te balanceren. Een bier met een perfecte harmonie van smaken, naar het evenbeeld van het leven in de Kluis.

De CabriOgand is een harde geitenkaas. Je zou het kunnen vergelijken met een geitvariant van een Gouda. Hij bestaat naar analogie dan ook in een jonge en in een licht belegen versie waarbij de belegen versie iets pittiger is. Typisch, en dit geldt voor elke geitenkaas, is de erg witte kleur van de zuivel. Geitenmelk bevat namelijk geen caroteen, de kleurstof die koeienmelk zijn karakteristieke romige kleur geeft. De melk is bijgevolg erg wit en zo geldt ook voor de kazen die er van worden gemaakt.

De CabriOgand wordt sinds april 2009 geproduceerd door de Gentse biologische kaasmakerij ‘Het Hinkelspel’. De artisanale kaas wordt bereid uit dagverse, rauwe geitenmelk afkomstig van witte Saanengeiten gekruist met Alpineras. Die Zwitsers grazen nochtans gewoon op onze Vlaamse polders en geven ook met dat gras uitstekende melk.

De zachte, jonge kaas is erg romig en heeft een licht aroma van hazelnoot. De ‘geitensmaak’ is heel mild. De vetdeeltjes in geitenmelk zijn veel fijner van structuur. Hierdoor is de kaas makkelijker verteerbaar en heeft geitenkaas ook steeds een erg gladde, compacte structuur. Gepresenteerd in bollen met een gewicht van ongeveer 4 kg is hij beperkt beschikbaar, maar voor wie een Bio-Planet in de buurt heeft, moet dit wel lukken. Zoals alle producten van Het Hinkelspel is namelijk ook de CabriOgand door BLIK gecertifieerd als biokaas.

De kaas heeft nog een broertje, de CabriOlait. Deze roodbacteriekaas met gewassen korst, een unieke combinatie met geitenkaas, is zachter (van structuur). Ik vind hem persoonlijk ook iets minder bij het bier passen.

Alles draait hier eigenlijk weer over het samengaan van romigheid en bitterheid en van zoetige, fruitige smaken met pittige smaken. Een topkaas voor bij een topbier

Tekst en foto’s : Yannick de Cocqueau & http://www.hethinkelspel.be

©2011 TrappistBier Beleven

Advertentie

2 reacties op “TrappistBier met gaatjes : vooruit met de geit !

  1. Ik vind trappistenbier en kazen een goede combinatie..lekker….

  2. […] Achel Extra Blond werd hier al eens besproken in 2011 en de koppeling met de CabriOgand, kan in mijn ogen nog steeds. De extra, frisse hoppigheid dat het bier heeft verkregen door de […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: