5 reacties

175 jaar Brouwerij der Trappisten Westmalle

Zoals het in de geest van soberheid van de Trappisten past is er niet teveel gerucht aan gegeven maar de Brouwerij der Trappisten Westmalle bestaat 175 jaar. Een mijlpaal waarbij we toch even stilstaan.

Op 10 december 1836 stroomde het eerste bier uit de brouwketels van de eerder in dat jaar gebouwde brouwerij. Bier dat in niks met de huidige Trappistbieren van Westmalle te vergelijken is én uitsluitend voor eigen gebruik was, pas vanaf 1860 werd er ook verkocht aan vrienden en kennissen buiten de abdij.

Na de Eerste Wereldoorlog werd beslist om het brouwen en de verkoop van bier te commercialiseren. In 1933 wordt een volledige nieuwe brouwerij gebouwd zoals we die nu nog kennen. Natuurlijk zijn er door de jaren heen noodzakelijke aanpassingen gebeurd, vooral op technisch vlak. In 2000 werd een nieuwe indrukwekkende bottelarij neergepoot en een paar jaar later werden de nieuwe warme kamers volledig ondergronds gebouwd om het natuurlijke uitzicht om en rond de abdij niet te schaden.

De Westmalle “Dubbel Bruin” ziet het levenslicht in 1922, de Westmalle Tripel, de moeder onder alle tripels, vloeit voor het eerst in 1934 uit de ketels … Men brouwde toen ook al een licht alcoholisch bier de “Extra Gersten”, het tafelbier van de monikken. Dit bier ligt aan de basis van de huidige Extra.

Op de onderstaande foto’s een blik op de 20ste eeuwse geschiedenis van de Westmalle Trappistbieren aan de hand van enkele oude glazen (collectie Danny Van Tricht)©2011 TrappistBier Beleven

Advertentie

5 reacties op “175 jaar Brouwerij der Trappisten Westmalle

 1. Heel leerzaam Danny en wat een knappe glazen

 2. Hoy Danny,

  Ja 175 jaar Westmalle Trappist! Hopelijk zijn er onder ons jonge mensen die het “broeder” worden in hun “genen” hebben zodat het Trappist brouwen volgens de voorwaarden kan blijven verder bestaan….
  Toch had ik gehoopt dat ze een glas gingen uitbrengen dat een iets meer specialer ging zijn want zoals ik op uw foto kan zien Danny is het een gewoon glas met aan de achterkant een extra opdruk.In 1986 bij het 150 jaar bestaan hadden ze er meer werk van gemaakt,wel een gewoon glas maar helemaal met “gouden ” tekst en glasrand.
  Maar toch zou ik dit glas van het 175-jarig bestaan ook in mijn collectie willen en daar ga ik werk van maken se !
  Groeten en santé!

 3. Hallo Danny

  Heb je dit glas in de abdij zelf gekocht?

 4. Mogen vasthouden ja !
  Prettige Feesten

 5. Ai, pech. Hopelijk is dit glas ergens te verkrijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: