2 reacties

TrappistBier met gaatjes : maak dat de Cats wijs !

Yannick de Cocqueau gaat in deze rubriek op zoek naar het prefecte huwelijk tussen kaas en Trappist bier. Yannick is bierliefhebber pur sang met een uitgesproken liefde voor kazen. Als welgewaardeerd medewerker van het Zythos festival volgt hij het reilen en zeilen binnen de bierwereld.

Wie dacht eindelijk het onderscheiden van een Trappistbier en een abdijbier onder de knie te hebben, is er aan voor de moeite, want nu komt de Cats op het koord. Juni 2011 kwam de abdij ‘Sainte Marie du Mont des Cats’ op de proppen met een eigen biertje. Het bier heeft een volledig eigen recept, maar wordt niet in de abdij zelf gebrouwen. De abdij heeft zelfs geen installatie meer om het bier te kunnen brouwen en is ook niet van plan ééntje aan te schaffen. Daarom gebeurt alles bij Chimay. De monniken willen echter zeker geen katjes in het donker knijpen. Ze zijn zelfs heel open voor wat de oorsprong van het bier betreft. Maar het maakt het voor ons niet makkelijk om te bepalen waar dit bier echt thuis hoort … Eigenlijk is het een abdijbier gebrouwen door een ‘externe’ brouwer met het verschil dat die brouwer zelf ook een trappistenbrouwerij is. Nieuwsgierig of de Mont des Cats ‘royalties’ moet betalen aan Chimay ;0)

Eén ding is zeker, ook al mag het bier het ‘Authentic Trappist Product’ logo niet dragen, het is daarom nog geen kattenpis. Het mag zichzelf trouwens wel ‘Trappistenbier’ noemen zonder gebruik van het logo. Met de kaas koop je alvast geen kat in een zak. Die wordt wel ter plaatse geproduceerd (en zou het beroemde logo wel mogen dragen).

Het recept van de kaas van de ‘Mont des Cats’ is afkomstig van de abdij van de ‘Port du Salut’ in de Mayenne (tussen Reims en Le Mans). Deze laatste was de eerste abdij die na de Franse Revolutie werd herbevolkt. De monniken begonnen er met het maken van kazen om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. De kaas die in 1816 uit de ketels kwam, was meteen een groot succes en werd zelfs tot in Parijs verkocht. Toen nieuwe kloosterordes weer het licht begonnen te zien, hielp de abdij van de Port du Salut door hen monniken toe te zenden die dan het recept van de kaas mee namen. Zo ontstond de familie van de Trappistenkazen (die allen dat zelfde recept al basis hebben). De huidige Trappistenkazen zijn nog steeds meestal van wat het Saint-Paulin-type wordt genoemd. Eigenlijk zouden alleen de traditioneel gemaakte kazen het merk ‘Port-du-Salut’ mogen dragen, en de industrieel gemaakte, Saint-Paulin-achtige kazen zouden een andere naam moeten dragen , maar het onderscheid wordt niet strikt gehanteerd. Die ‘industriëlen’ zullen ook wel denken dat alle katjes ’s nachts grauw zijn en het dus niet zoveel uitmaakt …

Oorspronkelijk werd de kaas vervaardigd met melk van eigen veestapel, maar de boerderij werd in 1970 gesloten en de landerijen worden nu aan lokale boeren verhuurd. Sindsdien verwerken de monniken de melk van die boeren tot kaas. Met de stijging van de productie was meer melk nodig. De melk komt vandaag bijgevolg van allerlei boeren in de directe omgeving van de abdij en wordt dagelijks opgehaald door niemand minder dan Danone. De kaasverkoop (180 ton per jaar) is veruit de voornaamste bron van inkomsten voor de abdij geworden, zeker nu ook de bakkerij begin 2010 haar deuren heeft gesloten. De kaas wordt vooral lokaal verkocht, maar is ook beperkter beschikbaar in België (o.a. bij Delhaize) en wat in Parijs.

Leuk om weten is ook dat de kaas een tijdje in Watou werd geproduceerd. Toen begin vorige eeuw een antiklerikale politiek werd gevoerd in Frankrijk, vluchtten de monniken naar hun vluchtoord in Watou (refuge Notre Dame de Saint Bernard). In die ‘boerderij’ werd de hoofdactiviteit heel snel het maken van paterskaas, die dan verkocht werd om de abdij te financieren. In die tijd heette de kaas trouwens ook nog ‘Saint Bernard’. Na de terugkeer van de paters naar Frankrijk in de jaren ’30 bleef deze kaasmakerij nog even bestaan om later over te schakelen op bier en de Brouwerij van St.Bernardus te worden.

De kaas is vooral erg vettig en het pittige komt pas in 2de instantie. Hetzelfde geldt voor het bier dat vooral erg moutig is. De bitterheid en hoppigheid komen pas in 2de instantie. Of ze daardoor ook bij mekaar passen, laat ik aan eenieders oordeel over. Ik kijk de kat uit de boom ;0)

In tegenstelling tot wat misschien door de meesten wordt aangenomen, wil ik toch even verduidelijken dat de Mont des Cats, niets met katten te maken heeft. ‘Cats’ verwijst naar de ‘Chatten’ een Germaans volksstam. Men spreekt trouwens over de ‘Katsberg’ en niet over de ‘Kattenberg’. Maar met de kattenstoet in het nabijgelegen Ieper etc. is die associatie natuurlijk ook naar de paters overgewaaid. Maar goed, het geeft alvast leuke verhaaltjes en ik hoop alvast met dit relaas ook voor sommigen de kat aan de spek te hebben gebonden ;0)

Smakelijk en Prettige Feesten!

Tekst  : Yannick de Cocqueau

Fotos : Danny Van Tricht

©2011 TrappistBier Beleven

Advertenties

2 reacties op “TrappistBier met gaatjes : maak dat de Cats wijs !

 1. Hoy Danny,

  Hopelijk doet Yannick ook nog eens een smaakbeschrijving van de 2 andere
  soorten Mont Des Cats Trappistenkaas (Le Flamay en Le Dessert).
  De kaas die Yannick beschrijft is inderdaad nogal vet,ik heb hem ook al geproefd en mijn smaakpupillen waren nogal snel
  de kluts kwijt als ik na een paar stukken van deze kaas van mijn Trappist Mont Des Cats wou drinken en zo de lichte bitterheid van dit bier niet meer proefde.
  Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar”Le Dessert” ik vind hem ietwat zoet en zacht van smaak.Maar ja, smaken verschillen hé.
  Groeten en santé !

 2. Sommige zaken lijken me ingewikkeld..maar als het een lekker biertje is doet het er niet toe vind ik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: