1 reactie

TrappistBier aan de kook : Gevulde aardappel met Chimay

Sabine Mans en Mark Van Pee zijn fervente bierliefhebbers en bestuursleden van de Objectieve Bier Academie Diest. Aangezien ze ook houden van lekker tafelen, liefst met aangepaste bieren, experimenteren ze in hun vrije tijd graag met bier in de keuken. Voor TrappistBier Beleven trachten ze het lekkerste uit de trappistenbieren naar boven te halen.

Na de eindejaarsfeesten is iedereen het ongetwijfeld wat beu om urenlang in de keuken te staan om uitgebreide feestmenu’s te bereiden met rijkelijke, copieuze gerechten overgoten met heerlijke maar zware sauzen. Wellicht zijn de spijsverteringsorganen dringend aan wat rust toe na deze dagen van overdaad. Daarom presenteren we deze keer een snack voor de kleine honger, die echter ook als een voorgerechtje kan dienen voor wie toch alweer zin heeft om iets uitgebreider te tafelen. We verwerken in dit gerecht mierikswortel en Chimay Tripel.

Mierikswortel wordt in geraspte vorm gebruikt en heeft een scherpe, op mosterd lijkende smaak. Deze wortel was 3000 jaar geleden al bekend bij de Oude Grieken en wordt veel gebruikt in Noord- en Centraal-Europa en in de Verenigde Staten. In Japan is er een sterkere variant, die bekend staat onder de naam wasabi. In de Belgische keuken is mierikswortel een nobele onbekende, die doorgaans enkel gebruikt wordt bij rundsvlees. Daardoor zijn de uitstekende combinatiemogelijkheden met andere ingrediënten wat in de vergeethoek geraakt. Nochtans gaat mierikswortel bijzonder goed samen met gekookte aardappels en met vette of gerookte vis. In matige hoeveelheden toegevoegd, dient de frisse pittigheid als fundament waarrond de andere smaken kunnen worden opgebouwd.

Om te kunnen opboksen tegen de sterke smaken van de gerookte vis en de mierikswortel is er een bier nodig met voldoende pit. We kozen voor Chimay Tripel omwille van zijn licht peperachtige en citrusfrisse aspecten. Het bier is een onontbeerlijk ingrediënt in de vulling van deze gebakken aardappels: het bedwingt de smaak van de mierikswortel, zodat ook de andere smaakcomponenten duidelijk naar boven komen. Tegelijk zorgt het bier ervoor dat de verschillende componenten verenigd worden tot een samenhangend en harmonieus geheel.

Gevulde aardappel met gerookte heilbot, mierikswortel, Chimay kaas en Chimay Triple

Ingrediënten voor twee personen:

• 2 grote, bloemige aardappels

• olijfolie

• zeezout, peper

• 2 filets gerookte heilbot (bv gerookt op berkenhout), of eventueel gerookte forel

• fijngehakte verse lenteuitjes

• fijngehakte bieslook

• 2 handenvol fijngesneden Chimay-kaas

• 2 theelepels geraspte mierikswortel (uit een potje) of mierikswortelsaus

• enkele kleine klontjes boter

• 2 à 3 soeplepels Chimay Tripel

• sla en garnituur (radijsje, tomaat,…)

Bereiding :

Was de aardappels goed, droog ze af en doorprik de schil enkele keren met een vork. Wrijf de aardappels in met olijfolie. Strooi er wat zeezout over en leg ze in een ovenschaal. Laat de aardappels 1¼ tot 1½ uur bakken in een voorverwarmde oven (200°C), afhankelijk van de grootte van de aardappels. Ze zijn klaar als ze goudbruin zijn en krokant aan de buitenkant; ze geven een beetje mee als je erop drukt.

Snij de aardappels in de lengte in twee helften en lepel het zachte binnenste eruit; doe dit in een kom. Trek de gerookte heilbot in stukjes en voeg die bij het aardappelkruim; voeg ook de lenteui en bieslook toe, driekwart van de kaas, de mierikswortel, de klontjes boter en de Chimay Tripel. Meng alles en kruid met peper en zout.

Lepel het mengsel in de uitgeholde aardappelhelften, zet ze terug in de ovenschaal en bestrooi ze met de rest van de kaas en wat bieslook en lenteui. Zet dit onder de grill tot de kaas gesmolten is.

Schik wat sla en garnituur op twee bordjes en leg er één of twee halve aardappels op. Serveer met een glas Chimay Tripel. Smakelijk!

Tekst & fotos : Sabine & Mark (Objectieve Bier Academie Diest)

©2012 TrappistBier Beleven

Eén reactie op “TrappistBier aan de kook : Gevulde aardappel met Chimay

  1. Hmmmmmmmmmmm lekker.
    Het water komt me al in de mond

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: