7 reacties

Witkap Trappistenbier : het verhaal

Zoals vermeldt op de  AUTHENTIEKE TRAPPIST pagina moet een bier aan bepaalde voorwaarden voldoen om de naam TRAPPIST te mogen gebruiken. Toch waren er regelmatig brouwerijen die het avontuurden om hun bier ook TRAPPIST te noemen. De commerciele weerklank van de naam Trappist en aanverwanten is niet te onderschatten. Het misbruik leidde meestal tot een proces en het verbod om nog langer TRAPPIST te vermelden op hun produkten.

Ontegensprekelijk het oudste abdijbier in België is Witkap, dat reeds tijdens het interbellum (1929) het licht zag. Op de andere abdijbieren is het nog wachten tot na WOII : 1946 Sixtus, 1950 Affligem, 1954 Leffe, 1958 Grimbergen en Steenbrugge, …

De eerste brouwer van de Witkap is Hendrik Verlinden, zelfdidact brouwer bij brouwerij Goossens te Oelegem en raadgever in de abdij en brouwerij van Westmalle. Hij is tevens de auteur van het “Leerboek van de gistingsnijverheid”. In 1916 neemt hij brouwerij “De Drie Linden” te Brasschaat, daterend van 1890, over. Na WOI ontwikkelt hij de Witkap, waarbij hij zich, zowel qua type als qua naam, laat inspireren door  de abdij van Westmalle. Zolang brouwerij Verlinden het bier brouwde droeg het, met stilzwijgende toestemming van de broeders van Westmalle, de benaming Trappist. Hendrik Verlinden had namelijk zo een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de Westmalle Trappist en de brouwerij in het algemeen dat de broeders een oogje dichtknepen.

In de late jaren ’70 verdwijnt de Witkap een paar jaar van de markt, doch brouwerij Luyten vist het bier opnieuw op. Vanaf 1979 brouwt Slaghmuylder dit bier “à façon”, dit wil zeggen het werd gebrouwen en afgevuld bij Slaghmuylder, gevoerd naar Luyten waar het rijpte en gedeeltelijk teruggekocht door Slaghmuylder om het te verdelen in de eigen streek. In februari 1981 tenslotte neemt Slaghmuylder naam, procédé en materiaal over. Dezelfde dag van de ondertekening van het contract stond de brouwerij reeds op een handelsbeurs te Ninove om het bier te lanceren.

©2011 TrappistBier Beleven

Advertentie

7 reacties op “Witkap Trappistenbier : het verhaal

  1. Daar had ik nu nog nooit van gehoord..dus weer wat opgestoken

  2. Geachte,

    Mijn overgrootvader, Hendrik Verlinden heeft nooit bij de trappisten gewerkt. Hij werd wel regelmatig gekontakteerd, wanneer zij problemen hadden met hun brouwsels. Ook lag hij aan de bron bij de samenstelling van hun tripel.
    In 1973 stapte een zoon van Brouwerij De Valk uit Oostmalle ten nadele van mijn vader.
    in de Brouwerij De Drie Linden.
    De heer Scheers was natiebaas en kon blijkbaar een en ander niet combineren.
    Medio 1975 stopte hij alle activiteiten. Het nieuws verspreidde zich vlug en het was Modest Van de Bogaerd die de heer Luyten op de hoogte bracht. Deze had een bierhandel op de
    Bisschoppenhoflaan en was een invoerder van DAB uit Duitsland. Het bier werd hem bezorgd in tankwagens en hij bottelde te Deurne.
    Hij nam de brouwerij te Brasschaat over, liet ze opmaken en brouwde er. In tankwagens werd het bier naar Deurne vervoerd om daar gebotteld te worden. Hij kwam 1n 1979 in financiele problemen, kwam in kontakt met de Brij Slaghmuylder. Zij brouwde en bottelde voor hem. Hij kon helaas zijn schulden niet betalen en Slaghmuylder nam de naam Witkap Pater over, zoals dat heet met gesloten beurzen.
    Wat Slaghmuylder niet wist was dat Luyten ondertussen de merknaam = trappistenbier aan de paters had verkocht.
    Slagmuylder was verplicht op alle glazen en bakken het woord te overschilderen en op de bakken weg te frezen.
    De rest van het verhaal begint dan in 1982 is bekend.

  3. Ik ben verzamelaar van bierglazen. Ik heb enkele glazen van Witkap uit de Brasschaat periode. Alle foto’s van Witkap glazen zijn welkom. Mocht iemand de glazen wegdoen, die zijn natuurlijk ook van harte welkom. jpherincx@gmail.com

  4. Guido Verlinden, ik denk dat er veel verkeerde verhalen verteld worden over het einde van “De Drie linden” in Brasschaat. Ik krijg veel bezoekers in mijn museum en zou liefst van al het juiste verhaal vertellen. Kan u mij meer info bezorgen op mijn mailadres? Een gesprek zou ook zeker welkom zijn.

  5. Beste Jean-Pieere

    Ik denk dat je beter Guido Verlinden hierover interpelleert, hij heeft hieronder ook gerageerd

    mvg

    Danny Van Tricht

  6. heb je zijn mailadres?

  7. Beste, Hierbij kort verslag over de brij mijner voorvaderen, voor meer info kontakteer mij gerust.

    Greets.

    Guido Verlinden Augustijnslei 136 2930 Brasschaat

    GSM 0496/496373

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: