2 reacties

TrappistBier met gaatjes : De wereld op zijn kop !

Yannick de Cocqueau gaat in deze rubriek op zoek naar het perfecte huwelijk tussen kaas en Trappist bier. Yannick is bierliefhebber pur sang met een uitgesproken liefde voor kazen. Als welgewaardeerd medewerker van het Zythos festival volgt hij het reilen en zeilen binnen de bierwereld.

Belgische kaas met Hollands bier !

De Postelse kaas is toch een speciaal geval en past daarom ook perfect in deze rubriek. Mochten de monniken van Postel behoren tot de orde der Trappisten, dan zou de kaas namelijk het felbegeerde logo mogen dragen gezien de Postelse kazen volledig binnen de abdijmuren bereid worden. Het zijn echter Norbertijnen en de abdij van Postel vormt samen met Westmalle en Orval het enige trio abdijen, die nog beschikken over een echte abdijkaasmakerij. Alle overige abdijen werken samen met een al dan niet industriële kaasmakerij voor de productie van hun abdijkaas. Bovendien zijn Westmalle en Postel nog net iets specialer daar zij, in tegenstelling tot Orval, ook nog over een eigen veestapel beschikken.

In de abdij van Postel begon het kaasmaken in 1947 met de aanmaak van de typische Postelse harde abdijkaas, die nog steeds een belangrijk deel van de productie uitmaakt. De leeftijd van die kaas kan gekozen worden naar ieders believen, gaande van de zachte, smeuïge jonge tot de pittige, brokkelige oude kaas. De kaas zal met het ouder worden ook voortdurend winnen aan complexiteit.

In 1997 werd de kaasmakerij van Postel volledig hernieuwd en voorzien van een grotere opslagcapaciteit. Het moderniseren van de uitrusting houdt niet tegen dat het kaasgebeuren nog steeds vrij artisanaal verloopt. De mens heeft nog steeds de controle over elke stap in de productie en ook steeds het laatste woord. Het feit dat hij daarbij wordt bijgestaan door machines en technologie komen wel de kwaliteit van de kaas ten goede en zorgen er voor dat de kaasmakerij kan voldoen aan de strikte regels die worden opgelegd door het agentschap voor de voedselveiligheid.

De grotere capaciteit maakte ruimte voor een aantal nieuwe ontwikkelingen in de kaas. Zo werd de halfharde kaas ontwikkeld, waarvan vooral de varianten met kruiden (6 tuinkruiden, Provençaalse kruiden of fenegriek) bijzonder in de smaak blijken te vallen. Daarnaast werd ook een roodkorstkaas ontwikkeld die onder de naam Raphaëlkaas op de markt kwam.

Het meest typische en traditionele product van Postel zijn de harde kazen, rond of in broodvorm (een blok dus). Deze mogen dan ook als enige uit de reeks als ‘erkend streekproduct’ door het leven gaan. Voor de combinatie met bier kies ik voor de Oude Postel. De oude is iets moeilijker te verkrijgen dan de (Extra) Belegen die je in de meeste winkels van Colruyt zult vinden. De oude is wel nog net een tikkeltje complexer, droger en beter in evenwicht dan de belegen. Hij is lekker pittig, maar niet overdreven zout zoals sommige oude kazen kunnen zijn. Voor de oude zul je misschien wel tot de abdijwinkel in Postel moeten bollen, maar een gespecialiseerde kaashandel in de buurt aanspreken kan ook wonderen doen. Anders kan je ook terecht in de abdijwinkels van Averbode en van de trappisten van Koningshoeven in Tilburg.

Deze laatste is meteen ook de plek waar het bier vandaan komt om bij de kaas te degusteren. Je kunt dus twee vliegen in één klap slaan. Aan de ‘La Trappe Dubbel’ ga ik niet teveel woorden vuil maken gezien dit nu net een bier is dat Geroen heel recentelijk geproefd heeft (zal wel toeval zijn zeker). De zoete toetsen en het fruitige aroma van het bier gaan heel mooi samen met de kaas die ook vrij fruitig is en ook soms wat zoete toetsen kan hebben. Lactose is tenslotte ook een vorm van suiker …

Genoeg, ik heb er ondertussen wel goesting naar gekregen … Santé !

Tekst  : Yannick de Cocqueau

Fotos : Denise Declerck  (Postelre n.v./Norbertijnenabdij Postel v.z.w.)

©2012 TrappistBier Beleven

Advertenties

2 reacties op “TrappistBier met gaatjes : De wereld op zijn kop !

  1. het water komt me al in de mond
    .Een biertje en een stukje kaas..lekker..zeker als alles artisanaal gemaakt werd.

  2. Ik raad het heel interessant boek aan van de beroemde biersommelier Ben Vinken en de grootste kaasmesteer van Belgie Michel Van Tricht, “Vinken en Van Tricht – 50 Bier & Kaas combinaties”, met enkele Trappistenbieren in de kijker: het perfect huwelijk tussen de hemelse gerstenat en de lekkerste kazen uit Frankrijk, Belgie en andere landen.
    Bier erg vaak past beter bij kaas dan wijn! (Ik ben er lang tijd overtuigd van…)
    Het is mogelijk om op de website http://www.bierpassion.com het boek te bestellen of je kunt het natuurlijk in de beste boekhandels kopen.
    Op dezelfde website is het ook mogelijk alle afleveringen van de TV-reeks bekijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: