Sabine Mans en Mark Van Pee zijn fervente bierliefhebbers en bestuursleden van de Objectieve Bier Academie Diest. Aangezien ze ook houden van lekker tafelen, liefst met aangepaste bieren, experimenteren ze in hun vrije tijd graag met bier in de keuken. Voor TrappistBier Beleven trachten ze het lekkerste uit de trappistbieren naar boven te halen.
Venkel is oorspronkelijk afkomstig uit Azië en wordt nu vrij algemeen verbouwd in Europa, vooral in de landen rond de Middellandse Zee. Onderaan de stengel heeft venkel een verdikking die bestaat uit een samengegroeide laag van vlezige bladscheden. Deze knol is een frisse en licht verteerbare groente; zijn geur en smaak zijn licht anijsachtig, een beetje zoet en toch pittig. Deze groente laat zich prima combineren met visgerechten. Daarom laten we venkel de hoofdrol spelen in een duo van gerechtjes waarbij de knol het hoofdingrediënt is en het fijne venkelgroen dienst doet als garnering. De gerechten worden vergezeld van Achel Blond.
Het eerste gerecht is een romige soep van venkel, geparfumeerd met Achel Blond en gegarneerd met krab en gerookte zalm. Een geutje Achel in de soep brengt extra pit door de gematigde bitterheid en zorgt voor iets rondere toetsen zonder de andere smaken te overheersen. Het bier past bovendien fantastisch als drank bij het gerecht. Achel Blond is relatief licht en eenvoudig, maar ook zeer puur en zuiver van smaak. Dit gaat goed samen met de verfijnde anijssmaak van de venkel en de delicate smaak van krab.
Als tweede gang maken we een pastagerecht met ongeveer dezelfde ingrediënten als de soep. Ook hier is een kleine hoeveelheid Achel Blond een belangrijke smaakmaker, die niet alleen iets bijdraagt aan de saus maar er zelfs onontbeerlijk in is. Het bier brengt de romigheid meer naar voor zodat de krabsmaak in balans blijft met de andere smaken en niet gaat overheersen, en het brengt extra diepgang in het gerecht. Als begeleidende drank gaat de zuiverheid van de Achel ook hier perfect samen met de anijsachtige venkel en de verfijnde krab.
Venkelsoep met krab en gerookte zalm
Ingrediënten voor 2 personen:
- 1 venkelknol, in smalle repen
- 12,5 cl halfvolle melk
- zout, peper
- 15 gram boter
- 15 gram bloem
- 40 cl groentebouillon
- 3 à 4 eetlepels Achel Blond
- 25 gram gerookte zalm, in reepjes
- 50 gram krab, kleingesneden
- enkele takjes venkelgroen als garnering
Bereiding:
Kook de venkel met de melk, zout en peper in ongeveer 15 minuten beetgaar. Pureer de venkel en de melk. Smelt in een andere kookpot de boter en roer de bloem erdoor; laat de bloem even bakken. Voeg, al roerend, de bouillon in gedeelten toe tot het mengsel licht bindt. Voeg de venkelpuree erbij en verwarm nog 5 minuten. Roer daarna het bier erdoor. Leg de zalm en de krab in het midden van 2 borden. Schep de warme soep errond en garneer met het venkelgroen. Geef er een glaasje Achel Blond bij.
Tagliatelle met krab en venkel
Ingrediënten voor 2 personen:
- 1 grote venkelknol, in smalle repen
- zout, peper
- half blokje groentebouillon of theelepel bouillonpoeder
- 20 cl room
- 200 gram verse tagliatelle
- 120 gram krabvlees
- takjes venkelgroen als garnering
- Achel Blond
Bereiding:
Breng gezouten water aan de kook. Kook daarin de venkel en de pasta gaar. Hou enkele mooie stukken krab apart, en pureer de rest fijn in een blender. Voeg een geut Achel Blond toe tot het een smeuïge puree is en laat nog even draaien in de blender. Verhit de room in een kookpot en kruid met peper, zout en groentebouillon. Laat de room even inkoken, neem dan van het vuur en voeg de krabpuree toe; roer goed tot de puree volledig opgelost is in de room. Giet de venkel en pasta af als ze al dente zijn en doe ze terug in de kookpot. Voeg meteen de grote stukken krabvlees toe om deze wat op temperatuur te laten komen. Overgiet het geheel met de krabsaus en meng; laat even warm worden maar zeker niet koken. Schik de pasta op twee borden en besprenkel met venkelgroen. Drink er een glas Achel Blond bij.
Tekst & fotos : Sabine & Mark (Objectieve Bier Academie Diest)
©2012 TrappistBier Beleven
Zelf ben ik geen liefhebber van venkel maar het is zeker het proberen waard.Het ziet er zeer smakelijk uit