Een brouwerij verbruikt heel wat water (voor één liter TrappistBier is zeven liter proper water nodig !), een deel daarvan wordt tijdens het brouwproces bezoedeld en kan niet zonder behandeling rechtstreeks geloosd worden. In pogingen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen heeft de trappistenbrouwerij van Westmalle geinvesteerd in een volledig nieuwe waterzuiveringsinstallatie. Al van een stuk in vorige eeuw zijn de monniken begaan met de afvalstromen van hun brouwerij. Steeds modernere technieken hebben ertoe geleid een membraanbioreactor te bouwen waarbij het afvalwater via een membraan gefiltreerd wordt. Het resultaat is proper afvalwater dat moeiteloos de lozingsnormen haalt. Het doel is om in de toekomst het gezuiverde water zelfs te hergebruiken als reinigingswater in de brouwerij. Dan zal niet alleen het milieu er goed bij varen maar het brengt ook een aanzienlijke besparing mee op het waterverbruik.
©2012 TrappistBier Beleven
Mooi toch dat die paters ook aan het milieu denken