3 reacties

TrappistBier aan de kook : Chocolade-kaastaart met Rochefort 10

Sabine Mans en Mark Van Pee zijn fervente bierliefhebbers en bestuursleden van de Objectieve Bier Academie Diest. Aangezien ze ook houden van lekker tafelen, liefst met aangepaste bieren, experimenteren ze in hun vrije tijd graag met bier in de keuken. Voor TrappistBier Beleven trachten ze het lekkerste uit de trappistbieren naar boven te halen.

Een volmondig, zoetig en alcoholisch bier als Rochefort 10 leent zich perfect voor het bereiden van desserts. We dachten bij het degusteren van dit bier spontaan aan chocolade: geen bittere en donkere chocolade, maar eerder een romige chocoladebereiding zoals een chocolademousse of deze kaastaart met chocoladeschilfers. Het recept is bovendien vrij makkelijk en snel te maken omdat de taart niet gebakken hoeft te worden. Je moet alleen geduld kunnen oefenen tot de taart de tijd gehad heeft om voldoende op te stijven…

Ingrediënten voor 1 taart (8 à 10 porties):

• 100 g ongezouten boter

• 250 g droge koekjes, zoals Digestives of zandkoekjes

• 450 g roomkaas, bijvoorbeeld Philadelphia

• 1 geut Rochefort 10 (4 à 5 soeplepels)

• 100 g bloemsuiker

• 200 ml room

• 60 g chocolade (melk of puur naargelang voorkeur), geraspt.

Bereiding :

Verpulver de koekjes; er mogen nog wat ongelijke stukjes inzitten. Smelt de boter zachtjes in een pan of kom en meng er de koekjes bij, zodat ze de boter kunnen absorberen. Neem een springvorm van ongeveer 23 cm diameter en beleg die met bakpapier (op maat geknipt), dan krijg je de taart later makkelijker onbeschadigd uit de vorm. Duw het nog warme boter-koekjes-mengsel op de bodem van de springvorm met behulp van de achterkant van een lepel en druk goed aan. Zet dit een uurtje in de koelkast om op te stijven.

Giet de room in een kom en klop deze op tot er zachte pieken vormen. Roer in een andere kom de roomkaas zacht; meng er de bloemsuiker doorheen. Voeg de Rochefort 10 lepel per lepel toe, waarbij je erop let dat het mengsel niet te vloeibaar wordt. Meng voorzichtig de opgeklopte room erdoor en driekwart van de geraspte chocolade. Giet dan het mengsel op de taartbodem in de springvorm en strijk het mooi glad. Zet de taart in de koelkast en laat minstens 2 uur opstijven.

Haal de taart voorzichtig uit de springvorm, zet ze op een mooie serveerschaal en versier met de rest van de geraspte chocolade of met andere decoratieve chocolaatjes. Serveer de taart in punten, met eventueel wat chocoladeschilfers er rond gestrooid. Geef er een glaasje Rochefort 10 bij.

Hoewel het bier duidelijk aanwezig is en een extra dimensie geeft aan de taart, smaakt het niet te nadrukkelijk door: het geeft eerder een bijkomend fris toetsje en een rondere smaak. Als begeleidende drank past Rochefort 10 er perfect bij: de verwarmende alcohol in combinatie met de frisse taart is een hemelse combinatie, en de lichte zurigheid van de taart wordt wat getemperd door het droppige van het bier. Rochefort laat zich minder mooi combineren met zware bereidingen van pure chocolade, het bier wil liever een romige chocoladebereiding, en daarom past het zo goed bij deze zachtromige taart met fijngeraspte chocolade.

Met een andere Rochefort zou dit dessert nooit zo’n mooie smaakcombinatie geven. De alcohol in de Rochefort 10 is echt wel nodig voor het beste effect: deze alcohol snijdt namelijk makkelijk door de romigheid van de taart heen. Minder alcoholische bieren zouden wat vastlopen op de room, terwijl dit bier er doorheen stoot tot aan de chocolade die in de taart zit

Tekst & fotos : Sabine & Mark (Objectieve Bier Academie Diest)

©2012 TrappistBier Beleven

3 reacties op “TrappistBier aan de kook : Chocolade-kaastaart met Rochefort 10

  1. Ik ga het zelf eens uit proberen ziet er super lekker uit

  2. Uitstekend recept! Uitgeprobeerd en van gesmuld. Bij voorkeur melkchocolade gebruiken!!!

  3. […] ps: Dit bier werd 20 jaar geleden al geprezen om te combineren met chocolade. Sabine en Mark uit Diest maakten een lekkere chocolade-kaastaart met dit bier: chocolade-kaastaart-met-rochefort-10 […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: