1 reactie

TrappistBier met gaatjes : Lompen boer en Westmalle Tripel

Yannick de Cocqueau gaat in deze rubriek op zoek naar het perfecte huwelijk tussen kaas en Trappist bier. Yannick is bierliefhebber pur sang met een uitgesproken liefde voor kazen. Als welgewaardeerd medewerker van het Zythos festival volgt hij het reilen en zeilen binnen de bierwereld.

Van een kaasje met zo’n naam kan je alleen maar vonken verwachten. Vrij vertaald betekent Bou d’Fagne ‘lompen boer van het Veen’. De naam is nog zo slecht niet gekozen daar het om een kaas gaat die nogal rechtaan rechtuit is. Al bij het openen van de verpakking komt een stevige geur je tegemoet die afkomstig is van de geeloranje gewassen korts. Pittig en gistig. Als je de korst met de vingers vast neemt blijft die wat plakken en zit de geur van de kaas 2 dagen nadien nog in je vingers. Vergelijk het met een Chaumes, waar je hetzelfde fenomeen kunt vaststellen. In de smaak krijg je dezelfde aanzet als je de korst mee eet.

Meestal kan je van ‘lompe boeren’ toch wel zeggen dat ze nogal ruw en plomp zijn in de eerste omgang, maar dat achter die houding ook vaak een goed hart verborgen zit. Wel bij die kaas is dat even waar. Achter de korst zit namelijk een romige, zachte zuivel waarin je de aanvankelijke pittigheid wel kunt terugvinden, maar dan wel op een veel aangenamere, zachte manier. Hier is het niet meer ruw of onbeschoft en moet je het eerder woorden als ‘karaktervol’ in de mond nemen. Je laat je dus best niet afschrikken door de wat vijandige eerste indruk. Die kaas moet je aansnijden om zijn ‘innerlijke’ schoonheid ten volle te kunnen ontdekken.

De Bou d’Fagne komt zoals de naam het al doet vermoeden uit de provincie Luik en niet toevallig van bij Société SA. Je hem evenwel in de meeste supermarkten terugvinden en dit in blokken van 200g. Er bestaat echter ook een grotere versie van 1,2kg die iets zachter overkomt dan zijn klein broertje, zeker als je het hart van de kaas proeft.

De fijne, smeuïge kaas met een pittige smaak past heel mooi bij een al even pittig en verfijnd bier als de Westmalle Tripel. De esterige fruitigheid van het bier als partner voor de gistige pittigheid van de kaas en de fijne hopbitterheid van de Antwerpenaar als partner voor de zacht romigheid van de Luikenaar. Laat de paringsdans maar in alle hevigheid los barsten.

Tekst  : Yannick de Cocqueau

©2012 TrappistBier Beleven

Eén reactie op “TrappistBier met gaatjes : Lompen boer en Westmalle Tripel

  1. Dat lust ik ook wel..hmmmm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: