3 reacties

Ovila abdijbier met een knipoog naar de Trappisten van New Clairvaux (USA)

In het voorjaar 2011 lanceerde de Sierra Nevada Brewing Company (USA) 3 verschillende abdijbieren onder de gezamelijke naam “Ovila” (zie ook artikel “USA Trappist niet voor morgen“). Een uniek concept want voor de eerste maal in de geschiedenis staat een lekenbrouwerij een deel van de inkomsten van hun bier af aan een Trappistenklooster, namelijk New Clairvaux in Californië. In dat klooster was er een gebrek aan fondsen om het “Ovila” gebouw, oftewel de “Sacred Stones“, te restaureren. Met die reden heeft het klooster dus een samenwerkingsverbond aangegaan met de SNBC. Niks mis mee natuurlijk. Trouwens in de loop van 2012 zullen er 3 varianten op de markt gebracht worden, waaronder een Ovila Quad Barrel Aged. Laat ons duidelijk zijn, het gaat hier om abdijbieren, géén TrappistBieren.

Door een gunstige wind zijn de 3 verschillende soorten Ovila op de proefbank van TrappistBier Beleven terecht gekomen. Verslag van een sacrale proefsessie :

Ovila Dubbel 7,5%

De geur van gebrande mout is duidelijk aanwezig. De eerste slok geeft subtiele toetsen van chocolade en mokka, zelfs een klein beetje zoethout. Het bier blijft echter niet kleven in de mond, geeft zelfs een waterige afdronk. Mist wat body.

Ovila Saison 7%

Het aroma is licht fruitig en de smaak nijgt naar abrikozen, vijgen, licht caramel met een geforceerde zoetzeme bitterheid. Er blijft een klein beetje een wrange smaak kleven die echter niet storend is. Een uitgebalanceerd bier dat zonder meer  de naam “Saison” waardig is.

Ovila Quad 10,4%

Bij het uitgieten is deze “Quad” wat stroperig. Heeft niet de uigesproken gebrande mout smaak van de “Dubbel”, wel toetsen van vanille en caramel. Blijft mooi kleven op de tong. Stevige body die de “Quad” tot een zeer aangenaam bier maakt voor lange winteravonden bij de open haard. Het hoge alcoholpercentage wordt mooi gemasceerd.

Met dank aan mijn twee goede US vrienden Mark Smith en Chuck Cook om de flessen en het juiste glas in perfekte staat de grote plas over te brengen !

©2012 TrappistBier Beleven

Advertentie

3 reacties op “Ovila abdijbier met een knipoog naar de Trappisten van New Clairvaux (USA)

  1. ‘k denk dat die brouwers eens op bezoek geweest zijn in Westvleteren, volgens een reportage op de facebookpagina van Thijs Brabander

  2. Daar zullen de bierliefhebbers weer kunnen over discusiëren

  3. […] unieke samenwerking tussen de Nevada Brewing Company en de Trappisten van New Clairvaux (Zie artikel Ovila abdijbier met een knipoog naar de Trappisten). Ondertussen zitten ze daar over de grote plas niet stil en zijn er al een 5 tal variëteiten uit […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: