1 reactie

TrappistBier aan de kook : Varkenshammetje met “Westmalle”-mosterd

Sabine Mans en Mark Van Pee zijn fervente bierliefhebbers en bestuursleden van de Objectieve Bier Academie Diest. Aangezien ze ook houden van lekker tafelen, liefst met aangepaste bieren, experimenteren ze in hun vrije tijd graag met bier in de keuken. Voor TrappistBier Beleven trachten ze het lekkerste uit de trappistbieren naar boven te halen.

Varkenshammetje is een klassiek gerecht uit de Vlaamse keuken, dat bovendien op zeer uiteenlopende manieren bereid kan worden. Het gerecht laat zich uitstekend combineren met mosterd en honing, en dit inspireerde ons om Westmalle Dubbel en Tripel samen te laten figureren in één recept. Het is namelijk zeer eenvoudig om zelf een biermosterd te maken, waarin we Westmalle Tripel gebruikten. Deze mosterd verwerkten we dan samen met honing en Westmalle Dubbel in een mengsel om het hammetje in de oven mee te bestrijken.

Ingrediënten voor de “Westmalle”-mosterd :

  • 50 g gele mosterdzaadjes
  • 50 g zwarte mosterdzaadjes
  • een half flesje Westmalle Tripel
  • een kleine theelepel zeezout
  • 50 ml ciderazijn
  • 2 eetlepels vloeibare honing
  • een kleine theelepel nootmuskaat
  • een vleugje chilipoeder.

Meng de mosterdzaadjes en het bier in een kom, dek af met plasticfolie en laat de kom een nachtje staan. De volgende ochtend zullen de mosterdzaadjes het grootste gedeelte van de Westmalle opgeslorpt hebben. Meng er de overige ingrediënten bij, mix het geheel in een blender tot de gewenste structuur bekomen is (het is mooi als er nog wat zaadjes intact gebleven zijn), en doe de mosterd in gesteriliseerde potjes.

Voor het varkenshammetje kan je ofwel een voorgekookt hammetje gebruiken, ofwel een ongekookt dat je dan eerst in een ruime kookpot kookt met een bouillon van prei, selder en wortel en wat aankruidt met tijm, laurier, peper en zout.

Verhit wat boter in een pan of braadslee en schroei het hammetje op een hoog vuur toe. Meng ondertussen enkele stevige lepels vloeibare honing met een eetlepel zelfgemaakte Westmalle-mosterd en een flinke teug Westmalle Dubbel tot een stroperige massa waarmee het hammetje wordt ingesmeerd. Dek de braadslee af en laat het vlees rustig in een oven van 160°C verder garen. Op geregelde tijdstippen kan je het vlees bedruipen met wat bakvet en/of extra bier, of een bijkomend laagje van het mosterd-honing-mengsel leggen.

Serveer deze klassieker met licht gebakken aardappelen, een savooikool en een nieuw flesje Westmalle Dubbel. Smakelijk !

Tekst & fotos : Sabine & Mark (Objectieve Bier Academie Diest)

©2012 TrappistBier Beleven

Advertentie

Eén reactie op “TrappistBier aan de kook : Varkenshammetje met “Westmalle”-mosterd

  1. Dat kan onmogelijk slecht zijn..ga het zelf ook eens proberen.Prettig met het recept erbij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: