Een reactie plaatsen

TrappistBier met gaatjes : De culinaire invloed van de Franse Revolutie

Yannick de Cocqueau gaat in deze rubriek op zoek naar het perfecte huwelijk tussen kaas en Trappist bier. Yannick is bierliefhebber pur sang met een uitgesproken liefde voor kazen. Als welgewaardeerd medewerker van het Zythos festival volgt hij het reilen en zeilen binnen de bierwereld.

Ik ga hier natuurlijk niet gaan beweren dat de Franse Revolutie op culinair vlak een even grote aardverschuiving heeft betekend als op politiek vlak, maar toch …

Het is vrij goed geweten dat het antiklerikale bewind in die periode een belangrijke oorzaak is voor het feit dat wij vandaag met de Trappisten en hun bieren opgescheept zitten. Na hun vlucht uit Frankrijk heroriënteerden de wijnmakende trappisten zich naar de lokale drank om in hun levensonderhoud te voorzien en hun kelen te laven. Ze werden brouwers en Benedictus gaf nu toestemming voor een glas bier bij de maaltijd. Uiteraard een zeer betreurenswaardig feit, want die mannen maakten goed spul en zetten zo de bevolking aan tot alcoholconsumptie. Ik weet niet of dit een erg christelijke missie is maar wij zijn gelukkig vergevingsgezind.

Minder geweten is misschien de link van de Valençay met die periode van de Franse geschiedenis en dan wel bepaald met Napoleon. Het kaasje uit de Berry, een gebied te zuiden van de Loire vallei, zou oorspronkelijk een perfect piramidale vorm gehad hebben. Toen de ‘grote’ Napoleon even op bezoek was in het kasteel van Valençay en de kaas zag, werd het hem teveel. Hij pakte zijn zwaard en sloeg de punt van de kaas er af. Je moet weten dat ons klein manneke net terug was van een rampzalige campagne in Egypte. Hij had dus wat frustraties weg te werken en een kaasje onthoofden gaat een stuk vlotter dan die stenen prisma’s. Of Napoleon daarna die kaas ook volledig heeft opgepeuzeld, is niet geweten, maar sindsdien is de kaas wel een piramide zonder kop gebleven. We hebben dus zeker te maken met een kaasje die kan verder bouwen op een lange traditie. De AOC-erkenning die de kaas kreeg (in 1998) is nochtans één van de meer recente in Frankrijk.

De Valençay AOC is een zachte, maar stevige geitenkaas. Gemaakt met rauwe melk wordt hij na de vormgeving bedekt met gezouten as van houtskool. Vanaf dan kan de rijping beginnen. Na een paar weken begint zich een natuurlijke witschimmel op de aslaag te vormen. Voor sommigen ziet hij er dan bijzonder wansmakelijk uit, maar de kaas is op dat moment net klaar voor consumptie. Dat schijn bedriegt wordt zeker ook bevestigd als je de kaas doorsnijdt en de spierwitte binnenkant ontdekt (die zo typisch is voor geitenkaas).

De jonge Valençay is zacht van smaak met een minerale toets die hij aan de as onttrekt. Wat rijper wordt hij iets pittiger en wordt het ‘geitenkarakter’ wat meer uitgesproken. Voor deze gelegenheid kies ik een jonge, vochtige en romige variant. De La Trappe Tripel heeft namelijk liever die jonkies. Een fruitig, volmondig bier die de kaas mooi aanvult. Ook het alcoholgehalte draagt bij aan een licht zoete toets, maar de afdronk is wel vrij droog en bitterig. Een verraderlijk vlot drinkbaar bier, wat wel interessant is bij een geitenkaas die algemeen vrij droog in de mond overkomt. Toch opletten voor die 8% alc. vol.

Nu, had Napoleon de hele combinatie voorgeschoteld gekregen en geweten dat ook de oorsprong van bier zo wat aan de kanten van Egypte ligt, was het kot misschien wel helemaal te klein geweest … Hij weet niet wat hij gemist heeft, maar wij zijn dan toch aan een serieuze aardverschuiving ontsnapt.

Tekst  : Yannick de Cocqueau

©2012 TrappistBier Beleven

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: