1 reactie

TrappistBier aan de kook : Banaan-pompoensoep met Westmalle Tripel

Sabine Mans en Mark Van Pee zijn fervente bierliefhebbers en bestuursleden van de Objectieve Bier Academie Diest. Aangezien ze ook houden van lekker tafelen, liefst met aangepaste bieren, experimenteren ze in hun vrije tijd graag met bier in de keuken. Voor TrappistBier Beleven trachten ze het lekkerste uit de trappistbieren naar boven te halen.

Bij koken met bier of het serveren van een begeleidend bier bij een maaltijd, kan je drie kanten uit. Je kan zoeken naar een contrasterende smaak, waarbij de dominante smaak van het bier op het eerste zicht botst met de smaken van het gerecht als die apart geproefd worden, maar in combinatie met mekaar een verrassend samenspel geven. Deze techniek is uiteraard vaak erg moeilijk te realiseren. Je kan ook op zoek gaan naar een bier waarvan de smaken niet rechtstreeks in het gerecht voorkomen, maar wel een aanvulling geven op het smaakprofiel van het gerecht. Een voorbeeld hiervan was het gerecht “Roodbaars en Orval” dat eerder op deze website verscheen, waarbij het bier als een soort smaakbrug werd gebruikt tussen vis, erwtencoulis en ovengeroosterde groenten.

De gemakkelijkste en meeste intuïtieve manier om bier in een recept te verwerken, is echter het “meegaan” met een van de smaken die zich in het gerecht bevinden. Dit hoeft daarom niet de meest uitgesproken smaak van het gerecht te zijn, je kan je concentreren op de smaak van één van de ingrediënten en dan op zoek gaan naar een bier dat hetzelfde smaakprofiel vertoont. Op die manier wordt een bepaalde smaakcomponent van het gerecht gedragen en geruggesteund door het bier en wat meer prominent naar voor gebracht.

Dit recept is duidelijk een voorbeeld waar het bier gekozen wordt omwille van een smaakaspect dat je ook in het gerecht terugvindt. Westmalle Tripel is een bier dat enerzijds een mooie hopneus vertoont, maar ook een typische fruitigheid heeft die doet denken aan rijpe banaan. We gebruiken dit bier in een recept om de smaak van banaan te ondersteunen en de andere smaken errond op te bouwen.

Ingrediënten :

  • 1 kg pompoenvruchtvlees, in blokjes gesneden
  • 1 ongepelde, rijpe banaan
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 eetlepels honing
  • boter
  • 1 ajuin, gesnipperd
  • 1 wortel, in schijfjes gesneden
  • 1 selderstengel, in schijfjes gesneden (hou de blaadjes bij voor decoratie)
  • een teentje knoflook, fijngesneden
  • een kopje kokosmelk
  • een kopje groentebouillon
  • Westmalle Tripel
  • 1 theelepel currypoeder
  • een halve theelepel korianderpoeder
  • gemalen nootmuskaat
  • kaneelpoeder
  • sap van een halve limoen
  • peper en zout
  • pijnboompitten

Bereiding :

Neem een ruime braadslee, leg de banaan langs één kant, en bedek de rest van de braadslee met de pompoenblokjes. Bestrooi de pompoen met de bruine suiker, de honing en wat boter. Plaats de braadslee in een voorverwarmde oven van 180 °C gedurende minstens 20 minuten, tot de pompoen zacht is en lichtjes gekarameliseerd. Halverwege kan je de banaan eens omdraaien zodat die langs beide kanten aanbakt. De banaan zal zwart worden, schrik niet, dat is normaal! Neem dan de braadslee uit de oven als de pompoen klaar is. Pel de banaan en snij die in schijfjes.

Stoof de ui, wortel en selder enkele minuten aan in een grote kookpot met wat boter. Voeg daarna de look, het currypoeder en het korianderpoeder toe, en kruid wat extra aan met nootmuskaat en kaneelpoeder (neem ongeveer de halve hoeveelheid van de koriander). Laat het geheel enkele minuten zachtjes pruttelen, zodat alle smaken vermengd worden. Voeg daarna de banaan, de pompoenblokjes en het sap uit de braadslee toe aan de kookpot.

Voeg de kokosmelk en groentebouillon toe, breng het geheel aan de kook en laat de soep zachtjes pruttelen tot de groenten gaar zijn. Kruid aan met peper en zout. Mix de soep in een blender tot een gladde massa, druppel er wat limoensap bij voor een frisse toets en wat extra diepgang, en giet er 5 à 10 cl Westmalle Tripel bij. Als de soep nog te dik is, leng dan aan met water of groentebouillon. Voeg niet meer dan 10 cl bier toe, anders gaat de smaak overheersen en krijg je geen harmonieus geheel.

Schenk de soep in mooie boorden, en werk die decoratief af met enkele geroosterde pijnboompitten, enkele fijngesnipperde blaadjes selder en een paar druppels kokosmelk.

In het gerecht proef je vooral banaan, bruine suiker en kokos, terwijl de pompoen vooral zorgt voor de zachte en romige structuur van de soep. Het bier zorgt voor extra diepgang en ondersteuning, in de nasmaak krijgt de honing iets meer vrij spel.

Tekst & fotos : Sabine & Mark (Objectieve Bier Academie Diest)

©2012 TrappistBier Beleven

Advertisements

Eén reactie op “TrappistBier aan de kook : Banaan-pompoensoep met Westmalle Tripel

  1. Ga het recept deze week eens uitproberen maar kan niet slecht zijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: