11 reacties

Chimay Spéciale Cent Cinquante Trappist geproefd

Dit jaar vieren de bieren van Chimay hun 150ste verjaardag. In 1862 werd het eerste trappistenbier van Chimay gebrouwen in de Abdij Onze-Lieve-Vrouw van Scourmont. Sindsdien heeft de brouwerij de cisterciënzerabdij nooit meer verlaten. Vandaag worden de bieren van Chimay, die ook ver buiten onze landsgrenzen bijzonder populair zijn, hier nog steeds gebrouwen onder het toeziend oog van de monniken. Om deze verjaardag op verdienstelijke wijze te vieren, heeft de brouwerij het Chimay-bier « Spéciale Cent Cinquante » ontwikkeld: een vol maar tegelijk geraffineerd blond bier dat verkrijgbaar is in een beperkte oplage van 150.000 flessen.

TrappistBier Beleven legde de nieuwe telg op de proefbank met dit resultaat :

Wat eerst opvalt is de groene capsule, spreken we in’t vervolg van de “Groene Chimay” ? De flessen hebben een geschilderd label met het logo van de abdij en de 150ste verjaardag. Ontkurken dan maar !

Bij het uitgieten vormt zich een mooie witte schuimkraag van fijne belletjes, de kleur van het bier licht blond tot blond.

Het aroma is erg fruitig met overheersend rijpe banaan, een vleugje hop en alcohol. De eerste sslok is erg kruidig met toetsen van rozemarijn en lavendel. De afdronk is zonder meer droog, een droogte die in de keel blijft hangen. Van de kruidige smaak blijft echter weinig over. Wel een lichte alcoholsmaak, daar zit de 10% alcohol wel voor iets tussen.

We hebben een paar flessen te rijpen gelegd in de kelder en over enkele maanden zullen we opnieuw een smaakproef doen ivm de evolutie van dit bier.

TrappistBier Beleven proefpanel : Danny, Wim & Dré

©2012 TrappistBierBeleven

Advertentie

11 reacties op “Chimay Spéciale Cent Cinquante Trappist geproefd

 1. Dat is niet niks hé..150 jaar..en ik lust hem ook wel!

 2. voorlopig enkel te koop in Poteaupré ?

 3. En in de betere drankhandels in Vlaanderen !

 4. iemand een idee van een ‘betere’ drankhandel in omgeving van hulshout – westerlo – heist o/d berg?

 5. Prik & Tik Fisser in Zammel-Westerlo heeft em op voorraad !

 6. bedankt danny, ik ga hem morgen halen

 7. en in de regio Niel – Boom ?

 8. drinken op keldertemperatuur of frigo

 9. CAFE – BRASSERIE DEMERVALLEI IN AARSCHOT HEEFT HET BIER OP STOCK ONGEVEER EEN 100TAL FLESSEN EN DE GLAZEN

 10. In Grobbendonk (bierhandel Willems en Zoon) kan je hem ook kopen. En in Dinant kan je hem in een cafetje aan de kerk bestellen.

 11. […] te vieren, heeeft Bières de Chimay dit uitzonderlijke blonde verjaardagsbier (zie artikel Chimay 150) gebrouwen. Net als beschreven in het artikel van bovenstaande link, vonden wij ook duidelijk […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: