1 reactie

TrappistBier aan de kook : Bobotie met La Trappe Tripel

Sabine Mans en Mark Van Pee zijn fervente bierliefhebbers en bestuursleden van de Objectieve Bier Academie Diest. Aangezien ze ook houden van lekker tafelen, liefst met aangepaste bieren, experimenteren ze in hun vrije tijd graag met bier in de keuken. Voor TrappistBier Beleven trachten ze het lekkerste uit de trappistbieren naar boven te halen.

Wat is de link tussen een Zuid-Afrikaans gerecht en een trappist uit de Lage Landen? Bobotie is een typisch gerecht uit de Zuid-Afrikaanse keuken en wellicht de meest gekende en geliefde schotel van het Kaapse Schiereiland. Oorspronkelijk werd het gerecht bereid met schapen- en varkensvlees, maar tegenwoordig wordt vooral rundsvlees en schapenvlees gebruikt. Bobotie kent veel variaties, waarbij soms vis, citroen en gember een rol spelen, maar de basis blijft steeds dezelfde: Bobotie is een fruitig, zoetig en licht pikant gerecht met specerijen en een ondertoon van curry. De oorsprong van Bobotie is terug te vinden aan Kaap De Goede Hoop in de 17de eeuw toen Nederlandse kolonisten er hun kookstijlen introduceerden die beïnvloed waren door de specerijen uit de Oosterse koloniën. Vandaag de dag is Bobotie een nationaal gerecht in Zuid-Afrika, maar het recept werd door rondtrekkende volkeren tot diep in Afrika verspreid.

Hier integreren we een Nederlandse trappist in het gerecht om de cirkel terug rond te maken. Het fruitige van de abrikozen en rozijnen in de Bobotie gaat mooi samen met de fruitigheid van La Trappe Tripel die vooral veel banaan in het aroma en de smaak meevoert. Het alcoholische aspect van het bier is dan weer een mooi draagvlak voor de kruidigheid van het gerecht.

Ingrediënten voor één ovenschotel (4 personen):

• 500 gram rundsgehakt

• 2 dikke sneden brood (lichtgrijs of wit)

• 20 cl volle melk

• 10 cl La Trappe Tripel

• 2 uien, fijngesneden

• 2 teentjes look, fijngesneden

• 1 eetlepel currypoeder

• 1 theelepel gemengde kruiden: kardemom, chili en koriander

• 1 theelepel kurkuma

• 1 appel

• 50 g gedroogde abrikozen

• 100 g grote witte rozijnen

• 4 laurierblaadjes

• 2 eetlepels confituur (perzik, sinaas of mango)

• peper en zout

• 2 eieren

• banaan in schijfjes

• amandelschilfers

Werkwijze :

Verwarm de oven op 180°C. Maak een mengsel van 20 cl volle melk en 10 cl La Trappe Tripel. Neem 2 dikke sneden brood (lichtgrijs of wit, geen grof brood), snijd er de korsten af en laat de sneden brood weken in de vloeistof.

Snijd twee uien fijn en fruit deze aan in een ruime pan met wat olie en boter tot ze glazig worden. Voeg 2 fijngesneden teentjes look toe aan de pan, en vervolgens ook de kruiden: currypoeder, kardemom, chili, kurkuma en koriander. Meng het geheel op het vuur en voeg dan het gehakt toe. Snij de appel in kleine stukjes, en voeg die samen met de gedroogde abrikozen, rozijnen, confituur en twee laurierblaadjes toe aan de pan. Kruid met zout en voldoende zwarte peper, en laat het geheel verder bakken tot het vlees niet meer rood ziet.

Haal het brood uit de vloeistof, knijp het uit maar houd het melk- en biermengsel bij voor later. Prak het brood onder het gehakt.

Doe het gehaktmengsel in een ingevette ovenschaal en druk het goed aan. Neem het melk- en biermengsel, klop er twee eieren onder en kruid met peper en zout. Giet dit mengsel over het gehakt, en duw er de resterende laurierblaadjes in. Leg enkele schijfjes banaan bovenop het geheel en strooi er wat amandelschilfers over.

Plaats nu de ovenschaal in de oven gedurende ongeveer 30 à 45 minuten tot de bovenkant lichtjes kleurt.

Bobotie wordt traditioneel geserveerd met groene groenten zoals broccoli of bonen en gele rijst met rozijnen. Kook hiervoor de rijst met een halve theelepel kurkuma, 50 gram rozijnen en een theelepel zout in ongeveer 60 cl water.

Tekst & fotos : Sabine & Mark (Objectieve Bier Academie Diest)

©2012 TrappistBier Beleven

Eén reactie op “TrappistBier aan de kook : Bobotie met La Trappe Tripel

  1. Dit kan niet anders dan heel lekker zijn met deze Belgische touch

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: