Yannick de Cocqueau gaat in deze rubriek op zoek naar het perfecte huwelijk tussen kaas en Trappist bier. Yannick is bierliefhebber pur sang met een uitgesproken liefde voor kazen. Als welgewaardeerd medewerker van het Zythos festival volgt hij het reilen en zeilen binnen de bierwereld.
Mijn thuis is waar … mijn trappisten staan en dat heb ik na 5 weken in het buitenland wel goed begrepen. Niet dat ik niet kan genieten van een vakkundig gebrouwen pilsje (zeker als het 50°C in de schaduw is), maar dan gaat het toch vooral om het dorstlessende karakter van het bier. Om rustig van een biertje te genieten ben je toch vaak beter af bij ons en dit gaat eigenlijk ook op als het over kaas gaat (tenzij je de vakantie in Frankrijk doorbrengt)
Maar goed, ik ben weer veilig thuis en dus is nog eens tijd om te proberen jullie warm te maken voor wat bier met kaas. Ideaal voor deze periode is om even en ommetje te maken bij Orval. Op 21 en 22 september zijn het daar de opendeurdagen en valt er steevast wel wat te beleven (en zeker ook te degusteren). De kaasmakerij ga je weliswaar niet kunnen bezoeken, maar de brouwerij en zeker de abdij en de streek lonen al de moeite om de verre verplaatsing te ondernemen. Bovendien werd recent het enige gebouw dat nog van de Middeleeuwse abdij overbleef gerestaureerd om er een museum over het bier in op te richten. Genoeg te doen dus en na een fikse wandeling vind je zeker alles ter plaatse om plezierig bij te tanken.
Orval commercialiseert maar één soort kaas die volledig past in de reeks van de Trappistenkazen (type Port Salut – zie ook stukje over de Mont des Cats). De kaas wordt vervaardigd met volle, gepasteuriseerde koemelk van de omliggende boerderijen van de Gaume. Met de hand gewassen en verzorgd, krijgt hij na drie maanden kelderrijping zijn eigenheid. Een vrij klassieke maar wel erg lekkere kaas. Romig en zacht zoals je van een kaas van dit type kunt verwachten. Als je in de brouwerij zelf bent kan je ook een aantal andere varianten van de kaas uitproberen. De met Orval gewassen versie zal waarschijnlijk het meest je interesse kunnen opwekken en is zeker eens het proeven waard.
De klassieker is veel makkelijker te verkrijgen en dus gaan we met een stuk daarvan verder. Een gepast bier daarbij vinden is eigenlijk niet erg moeilijk, een Orval (D’oh, hij heeft het weer ver gezocht en gezien ze daar maar één bier maken was het echt poepsimpel). Klopt dat het feit dat ze bij Orval maar één bier hebben van hen een buitenbeentje binnen de Trappisten maakt, maar aan de andere kant is dat éne biertje er niet zomaar eentje. Het is één van die bieren die met de tijd een erg sterke smaakevolutie ondergaat. Een jonge Orval smaakt helemaal anders dan een oude en dus kan je wel over één product spreken, maar moeilijk over één bier. Een vergelijkende degustatie met erg jonge Orval tot Orval van een goede 5 jaar oud was dus aan de orde.
Persoonlijk ben ik een enorme liefhebber van Orval als aperitief en heb ik hem dan graag vrij jong. Erg fruitig en vooral fris van smaak is het een ideale opener. Voor andere gelegenheden is de wat meer belegen versie die meer zuren bevat en wat meer de werking van de wilde gisten heeft ondergaan, soms beter. Die heeft een iets stevigere smaak, maar mist soms wat frisheid. Voor bij de kaas moet ik absoluut het advies van de paters volgen. Een Orval zit op zijn hoogtepunt tussen de zes en de twaalf maanden na botteling en het is die versie die voor mij het best bij de kaas gaat (één jar oud was mijn flesje). Je hebt dan nog voldoende frisheid en citrus om het romige van de kaas te counteren en tegelijk heb je al voldoende zuur en ‘diepte’ om de kaas niet te laten overheersen (we hebben het tenslotte niet over jonge gouda en de Orvalkaas kan best tegen een stootje).
Bij een heel oude Orval was het ook belange niet slecht, maar geef mij toch maar die jongere versie (bovendien moet ik dan zolang niet wachten om die tegenwoordig zo moeilijk te verkrijgen Orval open te doen)
Tekst : Yannick de Cocqueau
Fotos : Wacho
©2012 TrappistBier Beleven
Hmmmmmm het ziet er lekker uit en ik ben er van overtuigd dat ik het graag zou lusten