6 reacties

Start bouw Trappistenbrouwerij Zundert

Deze week start Trappistenabdij Maria Toevlucht in Zundert de voorbereidende bouwwerkzaamheden voor haar brouwerij. “De formaliteiten rond de vergunningverlening zijn afgerond”, aldus abt Daniël, “waardoor we met de bouw kunnen beginnen.” Naar verwachting zijn de bouwwerkzaamheden aan het eind van de zomer 2013 afgerond. De brouwerij zal met respect voor de omgeving aangelegd worden, binnen de bestaande gebouwen van het klooster. De brouwerij zal niet open staan voor bezoekers en een gelimiteerde productie kennen.

De Zundertse brouwerij zal Trappistenbrouwerij De Kievit heten. “Daarmee sluiten we aan op de agrarische traditie van onze gemeenschap. Op de plaats van de abdij stond vroeger boerderij ‘De Kievit’. De boerderij is meer dan een eeuw aan onze abdij verbonden geweest”, legt abt Daniël uit. “Wij zien het brouwen van bier als een natuurlijke voortzetting van die agrarische oorsprong.” De communiteit ziet in de brouwerij een passende economische activiteit om bij te dragen aan de continuïteit van het klooster. Zoals bij alle trappistenbrouwerijen zal omzetmaximalisatie niet het doel zijn.

Omdat de abdij behoort tot de orde van Trappisten zal het nieuwe bier zich trappistenbier mogen noemen. Dat is bijzonder: wereldwijd bestaan er tot nu toe maar acht brouwende trappistenkloosters, waarvan één in Nederland. Vanwege de kwaliteit en de bijzondere herkomst behoort trappistenbier tot de meest gewilde bierspecialiteiten. Afhankelijk van het verloop van de verschillende stappen in het project, kan de brouwerij op zijn vroegst in de tweede helft van 2013 actief zijn.

Abdij Maria Toevlucht behoort tot de Orde van de Cisterciënzers van de Strikte Observantie, ook wel bekend als Trappisten. De monniken en monialen van deze Orde leven volgens de Regel van Benedictus. Zij beleven het adagium ‘Ora et labora’ – ‘bid en werk’. Om in hun levensonderhoud te voorzien vervaardigen zij velerlei producten. Een trappistenbier mag het “Authentic Trappist Product”-label aanvragen (of krijgen) indien het gebrouwen is binnen de muren van een trappistenabdij. De monastieke gemeenschap bepaalt het beleid en stelt de economische middelen ter beschikking.

Zundert, 24 oktober 2012

©2012 TrappistBier Beleven

Advertentie

6 reacties op “Start bouw Trappistenbrouwerij Zundert

  1. Een mooi bericht. Dit betekent dat ik vanaf eind zomer 2013 m’n Tour des Trappistes uit kan gaan breiden met een 2tal etappes, van Westmalle naar Zundert en van Berkel-Enschot naar Zundert.
    Prettige dag, george

  2. Wel knap dat ze gaan bouwen met respect voor de omgeving.

  3. heel goed nieuws. angstig wachten!!!

  4. geweldig , weer eentje dicht bij ons . ( groetjes knots )

  5. […] dei primi articoli che citarono il De Kievit risale allo scorso ottobre e comparve su TrappistBier Beleven, sito specializzato sull’argomento. In realtà le informazioni non erano tantissime e […]

  6. van n trapisten liefhebber uit vlaardingen. geb. in zundert.
    ik hoop dat de trapist net zo lekker word als de westvleteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: