Yannick de Cocqueau gaat in deze rubriek op zoek naar het perfecte huwelijk tussen kaas en Trappist bier. Yannick is bierliefhebber pur sang met een uitgesproken liefde voor kazen. Als welgewaardeerd medewerker van het Zythos festival volgt hij het reilen en zeilen binnen de bierwereld.
Veel hoger in rang kunnen we niet meer gaan zonder ons schuldig te maken aan blasfemie (en dat zou ik de Trappisten niet willen aandoen). Nu, veel superlatieven heb ik eigenlijk ook niet meer nodig als ik het heb over de Vieux Chimay. Deze kaas is voor mij namelijk het beste wat de kaasmakerij van Chimay aan de wereld biedt. Na een rijping van minstens 6 maanden in de rijpingskelders krijgt de kaas een erg rijke en complexe smaak. Het feit dat voor deze variant enkel de allerbeste melk wordt geselecteerd zal daar natuurlijk ook niet geheel vreemd aan zijn. Wat mij echter vooral boeit in deze Trappistenkaas is dat het een heel welkome aanvulling is voor het gamma halfharde kazen die zo typisch is voor de Trappisten. We hebben hier wel degelijk een harde kaas vast die met de leeftijd zelfs brokkelig zou worden. Voor zover ik bij mijn laatste bezoek aan Chimay heb vernomen, zijn ze dat ook van plan. De gemiddelde leeftijd van de kaas zou nog wat verhoogd worden om het nog meer karakter mee te geven. Dit kan ik alleen maar toejuichen, maar ik ben wel benieuwd of ze dit ook effectief gaan kunnen verwezenlijken onder de druk van de markt (lees de stijgende vraag naar alle producten van de Trappisten).
De kaas is licht zoutig en heeft een fruitig, nootjesachtig aroma zoals vaak het geval bij wat oudere kazen van dit type (oude Gouda bijvoorbeeld). De tijd laat alle aroma’s van de kaas samensmelten tot een perfect evenwicht en de kaas heeft net de juiste pittigheid zonder agressief in de mond over te komen. Hoe ouder de kaas hoe meer de zachte zoetige en fruitige smak tot zijn recht komt. Een stevige kaas, met een complexe en rijke smaak die dus ook een biertje zal behoeven waarvan hetzelfde gezegd kan worden.
Gezien het pittige, wat zoute en fruitige karakter van dit soort kazen gaan ze doorgaans goed samengaat met wat moutige bieren met een vleugje zoetigheid. Doordat ook het Bockseizoen net geopend werd, was de keuze voor het bier vrij snel gemaakt. Het enige bockbier in de Trappistenwereld komt van bij La Trappe in Nederland (hoe kan het ook anders). Een volmondig bier met serieus wat mout en een zoete ondertoon. Een mooie partner voor de al even complexe kaas en ideaal om van de bok te dromen …
Tekst : Yannick de Cocqueau
Fotos : Chimay & TrappistBier Beleven
©2012 TrappistBier Beleven
Kaas en bier is een goede combinatie.