3 reacties

TrappistBier aan de kook : Reuzegarnalen met gekarameliseerd witloof en roomsausje met Achel Extra Blond

Sabine Mans en Mark Van Pee zijn fervente bierliefhebbers en bestuursleden van de Objectieve Bier Academie Diest. Aangezien ze ook houden van lekker tafelen, liefst met aangepaste bieren, experimenteren ze in hun vrije tijd graag met bier in de keuken. Voor TrappistBier Beleven trachten ze het lekkerste uit de trappistbieren naar boven te halen.

De voorloper van Achel Extra Blond ontstond in 2004, toen de Achelse Kluis de eenmalige Achel Zomer (8,5 vol.% alc.) brouwde ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van Dom Marc Galant. In 2010 besloten de broeders om dit eenmalige bier nieuw leven in te blazen onder de naam Achel Extra Blond. Het recept werd licht aangepast, wat resulteerde in een stevig bier van 9,5 vol.% alc. Het bier wordt afgevuld in flessen van 75cl en is alleen te koop in de winkel van Broeder Martinus, het wordt niet buiten de abdij verkocht.

Het bier is troebel blond en heeft een vrij kleine schuimkraag. De smaak van dit complexe bier is zoetig-bitterig met een fruitige alcoholtoets en een indruk van vanille. Het zoetig-bitterige aspect riep bij ons de associatie op met gefruit en lichtjes gekarameliseerd witloof, een groente die in dit seizoen volop in aanbieding is. We namen dus de proef op de som en combineerden het bier met een gerechtje van witloof, reuzengarnalen, worteltjes en peterselie-aardappeltjes. Het bier vond een plaatsje in een licht roomsausje dat het witloof, de worteltjes en de garnalen mooi met elkaar in harmonie bracht en het bitterzoete van het gekarameliseerde witloof ondersteunde.

Ingrediënten voor twee personen :

• 1 ui, fijngesnipperd
• 4 witloofplanten, in de lengte in smalle repen gesneden
• bakboter
• ½ theelepel kristalsuiker
• 20-tal reuzengarnalen
• 2 à 3 wortelen, geschild, in dunne staafjes gesneden
• 4 repen blad van lente-ui of prei
• 4 grote aardappelen
• 1 handvol peterselie
• 200 ml room
• peper, zout, paprikapoeder
• 1 fles (75cl) Achel Extra blond

Werkwijze :

Schil de aardappelen. Snij ze in blokjes of steek er bolletjes uit, en kook deze gaar in gezouten water. Giet de aardappelen af, smelt een klontje boter in de pan en laat daarin de aardappelen met de peterselie even lichtjes opbakken.
Maak een viertal pakketjes van de wortelstaafjes door er een reep preiblad of lente-ui rond te wikkelen, dat je vaststeekt met een cocktailprikkertje. Kook de pakketjes gaar in licht gezouten water en laat uitlekken.
Fruit de ui in een klontje boter in een wok of grote pan. Voeg de witloofrepen en de suiker toe en roerbak tot het witloof gaar is; kruid af met peper en zout.
Bak de garnalen in een apart pannetje. Kruid met peper, zout en een vleugje paprikapoeder, en houd warm.
Blus het pannetje met een klein geutje bier en voeg de room toe. Laat inkoken tot de saus vrij dik wordt; kruid met peper en zout. Neem de saus van het vuur en voeg nog enkele eetlepels van het bier toe om een fruitige smaak aan de saus te geven; proef na elke toevoeging om te vermijden dat het bier te erg zou overheersen, het moet een subtiele verrijking zijn voor de saus.

Schik twee wortelpakketjes op elk bord en verwijder voorzichtig de cocktailprikkers. Leg een hoopje aardappels aan de andere kant van het bord. Schep een hoopje witloof in het midden en schik daarop de garnalen. Overgiet met enkele lepels van de saus.
Serveer met een glas Achel Extra Blond: de fles bevat nog voldoende voor twee mooie glazen.

Tekst & fotos : Sabine & Mark (Objectieve Bier Academie Diest)

©2012 TrappistBier Beleven

Advertisements

3 reacties op “TrappistBier aan de kook : Reuzegarnalen met gekarameliseerd witloof en roomsausje met Achel Extra Blond

  1. Ziet er lekker uit ,gaan we zeker eens proberen.

  2. Hmmmmmmm ga ik zeker uit proberen.Kan niet anders dan lekker zijn.

  3. ik heb dit gerecht nu voor de derde keer gemaakt en het blijft een heerlijke verrassing, wat een prachtig gerecht, zeg. Zeer bedankt voor deze suggestie.
    Ik sta graag open voor meer gastronomische variaties in combinatie met deze godendrank uit de Achelse kluis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: