2 reacties

Mont des Cats Trappistenkaas

Broeder Bernard-Marie

Broeder Bernard-Marie

Op een winterige decembermorgen beklimmen we de Katsberg voor een bezoek aan de kaasmakerij van Mont des Cats. Uitzonderlijk want maar héél sporadisch worden er bezoekers toegelaten, één omdat het binnen de muren van de abdij gelegen is en twéé om hygiënische redenen.

Broeder Bernard-Marie, verantwoordelijk voor de kaasmakerij en het Mont des Cats bier, verwelkomt ons met open armen en schetst een historiek van het klooster en de kaasmakerij alvorens we een rondleiding krijgen door de eigenlijke kaasmakerij.

De kaas wordt sinds het eind van de 19e eeuw in een kleine, onafhankelijke kaasfabriek gemaakt van de melk die door de omliggende boerderijen aangeleverd wordt. De melk wordt niet behandeld, ondergaat de stappen van stremmen, scheiden (van wrongel en wei), vormen en wordt als kaas in een pekelbad gezouten. De kazen rijpen in de kelders van de abdij (ongeveer 1 maand).

Volledig computergestuurd produktieproces

Volledig computergestuurd produktieproces

Kwaliteitscontrole !

Kwaliteitscontrole !

Tot voor kort werden er drie kazen gemaakt : de Grands Mont des Cats, de Dessert des Trappistes en de Flamay. Vorig jaar werd het Mont des Cats ‘Bière Trappiste” gelanceerd en sinds kort is er nu ook een kaas verkrijgbaar gewassen in dat Trappistbier.

Kaas gewassen met bier

Kaas gewassen met bier

In oktober 2012 heeft de Internationale Vereniging Trappist beslist om alle kazen van Mont des Cats het Authentieke Trappist Produkt logo te geven. (het Mont des Cats bier heeft dit logo NIET wegens gebrouwen in Chimay !).

Let op het ATP logo op de verpakking !

Let op het ATP logo op de verpakking !

In België zijn de kazen van Mont des Cats verkrijgbaar in sommige supermarkten en in de betere kaashandel. Maar voor de échte liefhebber is een uitstap naar de Katsberg de moeite waard. Het klooster is gelegen net over de grens, op een 15-tal minuten rijden van Poperinge. Als beloning voor een beklimming van de Katsberg krijg je fantastische vergezichten over Frans-Vlaanderen. Er is een kloosterwinkel (zie website Magasin Mont des Cats) waar alle produkten van de abdij aan schappelijke prijzen te koop zijn. Ook andere monastieke produkten en boeken behoren tot het assortiment. Recht tegenover de abdij is de “Auberge de Mont des Cats” waar honger en dorst kunnen gestild worden (zie ook artikel Te koop : Mont des Cats bier)

Kloosterwinkel

Kloosterwinkel

Een uitgebreid foto-album van ons bezoek aan de kaasmakerij staat op Fromagerie de Mont des Cats

Abbeye  Mont des Cats www.abbaye-montdescats.fr

Mont des Cats kazen

Mont des Cats kazen

Kloosterwinkel :

Van 1 april tot 30 september open om zondag & maandag van 14h tot 18h, van woensdag tot zaterdag van 10h tot 12h en van 14h tot 18h. Dinsdag gesloten !

Van 1 oktober tot 30 maart  open op zondag & maandag van 14h30 tot 17h30, van woensdag tot zaterdag van 10h tot 12h en van 14h30 tot 18h30. Dinsdag gesloten !

De ganse maand januari is de winkel in de voormiddag gesloten, enkel namiddag open !

Bekijk ook het artikel van Yannick de Cocquaeu : Maak dat de Cats wijs !

©2012 TrappistBier Beleven

Advertentie

2 reacties op “Mont des Cats Trappistenkaas

  1. […] Waar en hoe, bekijk op “Trappistenkaas“ […]

  2. Ik wens je een rijk en gezond trappistjaar 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: